WADA traži suspenziju za Sinera

Siner je u martu dvaput bio pozitivan na anabolički steroid, ali nije kažnjen odlukom nezavisnog tribunala koju je 20. avgusta objavila Međunarodna agencija za integritet tenisa jer je utvrdila da on nije bio kriv

3435 pregleda 4 komentar(a)
Siner, Foto: Reuters
Siner, Foto: Reuters

Svjetska antidoping agencija (WADA) je žalbu uložila u vezi sa slučajem nalaženja steroida u organizmu oprvog tenisera svijeta Janika Sinera iz Italije.

WADA je saopštila da za šampiona nedavnog Otvorenog prvenstva SAD traži zabranu takmičenja od jedne do dvije godine, ali je naznačila da ne planira da to traži retroaktivno što bi značilo da bi Siner mogao da zadrži svoju drugu grend slem titulu ako bude proglašen krivim.

Siner je u martu dvaput bio pozitivan na anabolički steroid, ali nije kažnjen odlukom nezavisnog tribunala koju je 20. avgusta objavila Međunarodna agencija za integritet tenisa jer je utvrdila da on nije bio kriv.

Prihvaćeno Sinerovo objašnjenje je da je zabranjeni pojačivač performansi nenamjerno ušao u njegov organizam tako što je steroid bio u spreju kojeg je za sebe koristio njegov fizioterapeut, pa je pri masaži taj preparat prešao s njegove šake na Sinerovo tijelo.

WADA je saopštila da je u četvrtak uložila žalbu Sudu za sportsku arbitražu (CAS) u Švajcarskoj.

"Mišljenje WADA-e je da nije tačno da 'nema greške ili nemara' " u Sinerovom objašnjenju, te zato traži da mu se zabrani da igra od jedne do dvije godine i ne traži diskvalifikaciju bilo kojih rezultata, osim onih koje je već nametnuo prvostepeni tribunal".

Odluka CAS po žalbi bi brzo mogla biti donijeta, možda za samo nekoliko mjeseci, ako se strane slože da sarađuju.

Ipak, slučaj vjerovatno neće biti riješen prije no što Siner u januaru počne odbranu titule na Australijan openu.

Siner je tokom takmičenja u Indijan Velsu u martu bio pozitivan, mada uz nizak nivo metabolita Klostebola, zabranjenog anaboličkog steroida koji je za oftalmološku i dermatološku upotrebu. To je supstanca zbog koje 2022. bila suspendovan Fernando Tatia mlađi, zvijezda San Dijego Padresa.

Sinner je ponovo bio pozitivan osam dana kasnije kada je analizoran uzorak uzet van takmičenja.

Tijelo za zaštitu integriteta tenisa ga je dva puta privremeno suspendovalo zbog tih rezultata, ali se on oba puta uspješno žalio nezavisnom sudiji tribunala i dozvoljeno mu je da nastavi da se takmiči.

Tijelo za integritet tenisa je naložilo da Siner izgubi 325.000 dolara u novcu od nagrada i 400 poena na rang listi koje je zaradio na turniru u Indijan Velsu.

Bonus video: