Siner navikao da pobjeđuje najboljeg

Italijan osvojio masters turnir u Šangaju nakon treće pobjede zaredom, a četvrte u posljednjih pet mečeva protiv srpskog tenisera

3583 pregleda 7 komentar(a)
Siner i Đoković nakon finala u Šangaju, Foto: Tingshu Wang/Reuters
Siner i Đoković nakon finala u Šangaju, Foto: Tingshu Wang/Reuters

Novak Đoković je u novembru prošle godine preko Janika Sinera osvojio Završni masters i rastužio publiku u Torinu, istog mjeseca mu se Italijan revanširao u polufinalu Dejvis kupa i tada najavio fenomenalnu 2024.

Pobijedio je momak iz Južnog Tirola najtrofejnijeg tenisera svih vremena potom i u polufinalu Australijan opena, da bi ga savladao i u borbi za pehar na mastersu u Šangaju - 7:6, 6:3, za treću pobjedu zaredom protiv teniske legende, za 4:4 u međusobnim duelima.

- Bio je ovo veoma težak meč, očigledno je jedan od najtežih izazova koje imamo u tenisu igrati protiv Novaka - rekao je Siner.

Novinare je zanimalo kako je uspio da nađe recept za Đokovića, posebno kada se zna podatak da čovjek koji je osvojio sve i koje je simbol preokreta na sedam posljednjih setova protiv Sinera nije uzeo nijedan brejk, dok na posljednjih šest nije imao ni brejk šansu.

- Ne mogu da vam kažem u čemu je tajna, jer Novak nema nijednu slabost. Morate da pokušate da iskoristite male prilike koje vam daje iako ih nema puno tokom meča - dodao je Siner poslije četvrte pobjede u posljednjih pet duela sa Đokovićem.

Osim što je “navikao” da pobjeđuje protiv najboljeg, Italijan se navikava i na trofeje, pa je u najvećem kineskom gradu stigao i do sedme titule u 2024. godini - uz dva grend slema (Australijan i US open) i Šangaj, slavio je još u Roterdamu, Majamiju, Haleu i Sinsinatiju.

Novi šampion Šangaja tako je postao prvi teniser od 2016. i Endija Mareja koji je u jednoj godini osvojio više od šest velikih turnira.

Ono što treba da brine Sinera jeste rival iz njegove generacije, pošto protiv Karlosa Alkarasa ove godine ioma skor 0:3.

Možda se očekivao pad Sinera nakon nedavnih priča oko dopinga, ali on je iz svega izašao još motivisaniji, pa je od tada upisao 18 pobjeda i poraz - osvojio US open i Šangaj, dok je u Pekingu stigao do finala.

I dok je svoj učinak u ovoj godini dodatno popravio, Siner je ujedno zaustavio Đokovića da postane tek treći teniser u istoriji sa 100 (ili više) osvojenih turnira, pa su tako jedina dvojica koji su prebacili “stotku” i dalje Džimi Konors i Rodžer Federer.

- Nisam nastupao u Kini pet godina, al mislim da sam na povratku igrao stvarno dobar tenis. Svakako, prije svega moram da čestitam Janiku. Bio je jednostavno previše dobar u finalu - previše jak i previše brz. Ima nevjerovatnu godinu i zaslužuje sve ovo - rekao je Đoković.

Bonus video: