Sjajna godina za mladog golmana: Ljeto Marka Pejovića sa dva svjetska prvenstva i medaljom

„Počeo sam kao igrač, ali, iskreno, nisam volio da plivam”, otkrio je čuvar mreže koji u avgustu puni 16 godina

10963 pregleda 26 reakcija 2 komentar(a)
Foto: VPSCG/Krsto Vulović
Foto: VPSCG/Krsto Vulović

Marko Pejović, 15-godišnji vaterpolo golman, imao je nezaboravno sportsko ljeto - učestvovao je na dva svjetska prvenstva, sa dvije nacionalne selekcije.

I završio ga na najljepši mogući način, pobjedom i medaljom, osvojenom sa U18 timom na šampionatu u Argentini, nakon što je samo 15 dana ranije na Malti, sa svojom generacijom (U16) izgubio meč u borbi za bronzu.

„Bilo je prilično naporno, više mentalno nego fizički, ali u dobrim timovima i u sjajnoj atmosferi u ekipama, sve je bilo lakše. I još kada se osvoji medalja, zaboravi se sve, ostaje samo osjećaj zadovoljstva i ponosa”, kaže „dvostruki” reprezentativac Crne Gore.

Pejović je bio najmlađi član reprezentacije koja je u Buenos Ajresu osvojila svjetsku bronzu i potvrdila da je riječ o timu koji ima veliki potencijal.

Crna Gora je mogla i više, skupo ju je koštao loš start polufinalnog duela protiv Srbije i ogroman zaostatak u drugoj četvrtini (bilo je 8:0 za protivnika, na kraju 13:9).

„Da smo prava grupa, pokazalo se nakon poraza od Srbije. Taj meč smo neobjašnjivo počeli loše, zbog toga smo i izgubili, ali smo se brzo oporavili. Selektor nam je na sastanku ulio samopouzdanje, između sebe smo se, takođe, hrabrili, željeli smo da krunišemo naporan rad cijelog ljeta i odigrali odlično protiv Italije u duelu za bronzanu medalju, pobijedili 12:11, a kontrolisali utakmicu od početka”, ističe Pejović.

Medalja u Argentini je bila i cilj talentovanog tima.

„Mislim da imamo kvalitet i za zlato, da smo bolji od svih, podbacili smo samo u prvom dijelu polufinala. Šteta, ali je i bronzana medalja veliki uspjeh”.

Osvajanjem argentinske bronze je zaboravio na propuštenu šansu dvije sedmice ranije na Malti, kada je sa svojom generacijom - U 16 selekcijom, u kojoj je jedan od lidera, stao na korak od svjetske medalje.

„Žao mi je što smo na Malti ostali bez medalje, a bili smo jako blizu. U polufinalu smo vodili skoro cijeli meč protiv Italije, a na kraju nismo imali sreće u izvođenju peteraca, da bismo protiv Mađarske u utakmici za treće mjesto izgubili u tijesnom meču”, jasan je mladi golman.

Marko Pejović
foto: VPSCG/Krsto Vulović

Sa tom generacijom je, međutim, prije godinu u Podgorici osvojio medalju na velikom takmičenju - pamti se sjajna atmosfera na podgoričkom bazenu tokom Evropskog prvenstva, plasman u finale, gdje su “ajkule” izgubile od Mađarske. Pejović je proglašen za najboljeg golmana šampionata.

„Mislim da je i jedan i drugi tim pun talenta, da smo svi zajedno budućnost našeg vaterpola. Naravno da između sebe pričamo o tome kako bi bilo lijepo da se jednog dana okupimo u našoj najboljoj selekciji i da se borimo za najveće stvari. Potpuno sam siguran da će se to dogoditi i da ćemo nastaviti putem kojim smo počeli”, optimista je Marko Pejović.

Slučajno golman

Marko Pejović je član Primorca, naredni njegov cilj je da se primakne prvom timu crnogorskog prvaka, iako ima samo 15 godina.

„Imao sam nekoliko treninga sa najboljim timom Primorca i prošle sezone, mislim da sam pokazao da mogu da izdržim tempo i sada želim da se dokazujem u klubu, iako znam da moje vrijeme tek dolazi”, kaže Pejović, koji je slučajno postao golman:

Marko Pejović
foto: VPSCG/Krsto Vulović

„Počeo sam kao igrač, ali, iskreno, nisam volio da plivam. Pričao sam sa trenerom Blaženkom Radnjićem, predložio mi je da probam kao golman i tako je sve počelo”, otkrio je Pejović.

Deset medalja mladih selekcija s velikih takmičenja

Bronza koju je U18 reperezentacija osvojila u Argentini na Svjetskom prvenstvu ukupno je 10. medalja koju su mlađe vaterpolo selekcije osvojile na velikim takmičenjima od 2008. godine.

U konkurenciji U19 Crna Gora ima jedno evropsko zlato (2008) i dva srebra (2009. i 2018), U17 tim je osvojio dva zlata na evropskim prvenstvima (2013. i 2017), U18 tim je uzeo dvije medalje na šampionatima svijeta (srebro 2016. i bronzu 2024).

U20 selekcija je bila druga na svijetu 2021, dok je najmlađa - U15 dva puta bila vicešampion Evrope (2019. i 2023).

Bonus video: