Peterci kobni za mlade vaterpoliste: Crna Gora srebrna na Evropskom prvenstvu

Naša U19 vaterpolo reprezentacija izgubila u finalu EP od Hrvatske

21629 pregleda 431 reakcija 31 komentar(a)
Foto: European Aquatics Water Polo
Foto: European Aquatics Water Polo

Juniorska (U19) vaterpolo reprezentacija Crne Gore je posustala u finalu Evropskog prvenstva u bugarskom Burgasu.

Naši vaterpolisti su u borbi za titulu poraženi od Hrvatske - izgubili su na peterce 10:8, nakon što je u regularnom dijelu bilo 7:7.

Izabranici Miodraga Mirovića su gubili 3:0, a prvi gol su postigli tek pet sekundi prije kraja druge četvrtine kada je za 3:1 pogodio Strahinja Gojković.

Bilo je potom i 4:1, onda i 4:4 kada je izgledalo da crnogorski igrači imaju snagu i brzinu više od rivala, ali je Hrvatska u uvodnom dijelu posljednjeg perioda zadala novi udarac.

Povela je 6:4 prije nego je uslijedila serijom od tri pogotka Crne Gopre kojom je u posljednji minut ušli sa prednošću od 7:6 (gol Balše Vučkovića).

Imali su Mirovićevi igrači potom i napad da odu na plus dva, nisu ga iskoristila, a onda su u povratku u odbranu dobili isključenje. Nakon tajm-auta su Hrvati su peterce osigurali na 39 sekundi prije kraja kada je Ivuša Burđelez bio siguran u napadu s igračem više.

U penalima su bili neprecizni Srđan Janović, Vučković i Danilo Stupar (upisao se samo Gojković), pa je Hrvatska - koja je naš tim savladala i u grupi poslije velikih uzbuđenja - mogla da počne sa slavljem.

Crna Gora je bila blizu zlata, ali je ionako uradila mnogo u Burgasu, jer je u grupi izgubila sve tri utakmice (od Španije, Mađarske i Hrvatske), a onda do polufinala stigla trijumfima na peterce - prvo nad Holandijom, onda i Srbijom.

U sjajnom izdanju je u polufinalu nadigrala Mađare prije nego je stala na posljednjem koraku ka najsjajnijem odličju.

Na kraju je pojedinačno priznanje dobio kapiten Janović, koji je proglašen za najboljeg igrača na prvenstvu Evrope.

Bronza je pripala Španiji koja je takođe na peterce savladala Mađarsku - 16:14.

CRNA GORA - HRVATSKA 8:10 - NAKON PETERACA (0:1, 1:2, 3:1, 3:3, 1:3)

Burgas - „Park arena”. Sudije: De Jong (Holandija), Markes (Španija).

Crna Gora: Bjelica, Vraneš, Samardžić, Petrović, Moračanin, Stupar 2, Perov, Janović 2, Milinić, Vučković 1, Gojković 1, Roganović 1, Vuković.

Hrvatska: Čubranić, Prkoča, Kuci, Šušić 2, Obuljen, Burburen 1, Burđelez 2, Žilić, Fajković, Penava, Tončinić 1, Pavlić 1, Ćosić.

Bonus video: