Kao da se radi o CG: Makedonci objavili zašto Gruevski treba da ode

"Umjesto nezavisnog sudstva nametnuo nam je partijsku (ne)pravdu. Umjesto nezavisnih institucija napravio je partijske instrumente. Umjesto nezavisnih medija napravio je partijske megafone, umjesto socijalne pravde građanima je nametnuo partijsku (ne)milost"
9 komentar(a)
Makedonija, protest, Foto: Beta-AP
Makedonija, protest, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 24.06.2015. 13:36h

Koalicija Građani za Makedoniju pozvala je danas na protestni marš u Skoplju ispred zgrade Vlade pod motom "Huka, buka, odlazi Nikola", najavom da će to biti najglasniji protest za ostavku Vlade do sada.

Građani su pozvani da na protest ponesu lonce, šerpe, poklopce i druge predmete za pravljenje buke.

U pozivu koji su objavili opozicioni mediji u Skoplju navodi se da premijer Nikola Gruevski mora da napusti vlast zato što "devet godina vlada Makedonijom na kriminalan i nasilan način" i zato što je "umjesto demokratske i pravne države od Makedonije napravio partijski vilajet".

"Umjesto nezavisnog sudstva nametnuo nam je partijsku (ne)pravdu. Umjesto nezavisnih institucija napravio je partijske instrumente. Umjesto nezavisnih medija napravio je partijske megafone, umjesto socijalne pravde građanima je nametnuo partijsku (ne)milost", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da je Gruevski "napravio najmanje 50 krivičnih djela zbog kojih je dobio 30 krivičnih prijava", među kojima su zločinačko udruživanje i pranje novca, neovlašćeno prisluškivanje i tonsko snimanje, povreda izbornog prava, kao i davanje i primanje mita.

Sve krivične prijave protiv premijera Makedonije podnijela je opozicioni Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM), koji predvodi Zoran Zaev, poslije objavljivanja kompromitujućih prisluškivanih telefonskih razgovora, koje objavljuje od februara u okviru projekta "Istina za Makedoniju".

Protesti za ostavku premijera koje organizuje opozicija traju od 17. maja a ispred zgrade Vlade postavljeni su šatori u kojima su stalno prisutne pristalice opozicije.

Bonus video: