Milanović se prvi put obratio novoizabranoj šefici države

"Bivšem predsjedniku Ivu Josipoviću, koji je po mišljenju svih nas časno i uzorno obavljao dužnost predsjednika, još jednom izražavamo svoju zahvalnost, a novoj predsjednici želimo dobrodošlicu", rekao je Milanović
51 pregleda 1 komentar(a)
Zoran Milanović, Foto: Beta
Zoran Milanović, Foto: Beta
Ažurirano: 15.01.2015. 13:28h

Premijer Hrvatske Zoran Milanović danas se prvi put obratio novoizabranoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović iz opozicione Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i poželio joj dobrodošlicu.

"Bivšem predsjedniku Ivu Josipoviću, koji je po mišljenju svih nas časno i uzorno obavljao dužnost predsjednika, još jednom izražavamo svoju zahvalnost, a novoj predsjednici želimo dobrodošlicu. S njom ćemo sarađivati u okviru zakona, kao i do sada", rekao je Milanović na početku sjednice Vlade.

On je dodao da su s dosadašnjim predsjednikom sarađivali odlično u okviru područja saradnje predsjednika i Vlade, a koja su, kako je rekao, malobrojna, i izrazio uvjerenje da će tako biti i ubuduće.

Milanović je pozvao novu predsjednicu da svakog četvrtka, odmah poslije inauguracije 18. februara, dođe na razgovor i informisanje o tome šta je Vlada radila u posljednje tri godine, šta će raditi u narednih godinu dana i po čemu smatra da je vlada lijevog centra dobra i bolja od prehodne koju je vodio HDZ.

"Vlada je radno i političko tijelo, ona se u pravilu sastaje četvrtkom, tu smo", rekao je Milanović i ponovio da je Vlada otvorena za razgovor.

Što se tiče želje novoizabrane predsjednice da kabinet preseli iz kompleksa na Pantovčaku u rezidenciju u Visokoj ulici, koja je nedaleko od zgrada Vlade i Sabora, Milanović je odgovorio da što se Vlada tiče, "ta selidba može da počne odmah poslije inauguracije".

Milanović koji je šef vladajuće Socijaldemokratske partije (SDP), tako se danas prvi put obratio novoizabranoj predsjednici koju je u nedjelju, poslije izbora, oštro kritikovao nazvavši je "aparatčikom" i "militantnim vojnikom" svoje strane.

On je tada rekao da je SDP sada jedina brana protiv povratka "kriminalne zadruge na vlast", i za razliku od odlazećeg predsjednika Ive Josipovića, joj još nije čestitao na izboru.

Kolinda Grabar Kitarović odgovorila je da Milanović "ne može vječito da svoj nerad, nesposobnost i bešćutnost pravda nečim drugim i straši narod utvarama".

Ona je i poslije izbora u nedjelju više puta ponovila da će odmah poslije inauguracije tražiti sazivanje zajedničke sjednice sa Vladom, jer je, kako je rekla, Hrvatska u katastrofalnoj ekonomskoj situaciji za šta odgovornom smatra aktuelnu vladu lijevog centra.

Analitičari ocjenjuju da u Hrvatskoj slijede mjeseci burne kohabitacije koja će trajati sve do parlamentarnih izbora krajem godine.

Bonus video: