DS bira novog predsjednika: Đilas ili Pajtić?

To je druga vanredna izborna skupština u posljednje dve godine. Prva je održana nakon loših rezultata na izborima u novembru 2012, a druga zbog pada na martovskim izborima
143 pregleda 0 komentar(a)
Dragan Đilas, Bojan Pajtić, Foto: Beta
Dragan Đilas, Bojan Pajtić, Foto: Beta
Ažurirano: 31.05.2014. 10:34h

Demokratska stranka (DS) održaće danas Izborunu skupštinu u beogradskom Sava centru. Kandidati za lidersku poziciju u partiji su aktuelni predsjednik DS Dragan Đilas i njegov zamjenik, koji je i predsjednik vlade Vojvodine Bojan Pajtić.

Dragana Đilasa je kandidovalo 45 opštinskih i osam gradskih odbora stranke, a Bojana Pajtića 39 opštinskih i četiri gradska odbora.

Kandidati za potpredsjedničke funkcije su Dragan Šutanovac, Goran Ješić, Borislav Stefanović, Nataša Vučković, Maja Videnović, Dejan Nikolić, Gordana Čomić, Miloš Džajić, Branimir Kuzmanović, Slobodan Milosavljević.

To je druga vanredna izborna skupština u posljednje dve godine. Prva je održana nakon loših rezultata na izborima u novembru 2012, a druga se održava zbog pada na vanrednim parlamentarnin izborima održanim u martu ove godine.

Demokrate su prethodno rukovodstvo birale 25. novembra 2012. godine, kada je na lidersku poziciju u DS-a došao Đilas, tada zamjenik predsjednika, u izbornoj trci sa Branimirom Kuzmanovićem.

Đilas je na toj izbornoj skupštini ubjedljivo pobjedio svog protivkandidata, pošto je za njega glasalo 2.386 delegata, a za Kuzmanovića 368 delegata.

Đilas je tako postao četvrti predsjednik DS-a od njenog obnovljenog rada 1990. godine, a Boris Tadić je postao počasni predsjednik.

U hronici DS ostaće zabilježeno da su pored Đilasa DS vodili Dragoljub Mićunović od 1990. do 1994 godine, Zoran Djinđić od 1994. do 2003. i Tadić od 2004. do 2012. godine.

Bonus video: