Hrvatska legalizuje gej brakove

Ministar Bauk ipak tvrdi izričito da istoplnim zajednicama u Hrvastkoj neće biti dozvoljeno da usvajaju djecu
70 pregleda 10 komentar(a)
Gej brakovi, LGBT, Foto: Ebay
Gej brakovi, LGBT, Foto: Ebay
Ažurirano: 02.08.2013. 10:58h

U Hrvatskoj je u toku izrada zakona o istopolnim zajednicama, po kom će, kako piše Jutarnji list, gej parovi moći da stanu pred matičara.

Međutim, kako dodaje taj list, zajednica gej parova neće se zvati brak već "životno partnerstvo", a tako se zove i zakon koji je u pripremi i koji će u septembru izaći na javnu raspravu.

"Što se Vlade tiče, okviri već postoje i javno su izneseni. Životna zajednica istopolnih partnera neće se zvati brak i oni neće imati pravo na usvajanje djece, a na svim ostalim razlikama u odnosu na heteroseksualne parove nećemo insistirati", rekao je hrvatski ministar uprave Arsen Bauk.

Jutarnji piše i da će se istopolni brak sklapati na sličan način kao i heteroseksualni, kod matičara, što je na neki način potvrdio i ministar Bauk, rekavši da vjeruje da će to biti svečani čin. "Za one koji u to ulaze je sigurno svečanost, a država nema razloga da ih diskiminiše", dodao je ministar.

Međutim, ostaju brojna osjetljiva pitanja, poput onih vezanih za djecu. Ministar Bauk, ipak, tvrdi izričito da istopolnim zajednicama u Hrvastkoj neće biti dozvoljeno da usvajaju djecu, ali dodaje da se razmatra koja bi prava životni partner mogao da ima prema biološkom djetetu svog partnera.

Zbog toga se spekuliše da bi gej parovima moglo da se dozvoli da usvoje biološko dijete svog partnera, a u prilog tome dodaje se teza da u Hrvatskoj već ima nekoliko poznatih gej parova koji žive sa djecom svog partnera.

Bonus video: