Josipović: Ponosan sam na partizane

Siguran sam da ne želimo drugačiju Hrvatsku, želimo bolju i prosperitetniju, ali uvijek antifašističku Hrvatsku, poručio je Josipović na proslavi Dana antifašističke borbe
97 pregleda 11 komentar(a)
Ivo Josipović, Foto: RTS
Ivo Josipović, Foto: RTS
Ažurirano: 22.06.2013. 13:24h

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je povodom Dana antifašističke borbe da je Hrvatska nedjeljivo predana antifašizmu i Domovinskom ratu.

"Ponosan sam i kao predsjednik i kao antifašista da će Hrvatska u najvećem dijelu uvijek znati stati na stranu pravde - to su učinili partizani u Drugom svjetskom ratu i branitelji u Domovinskom ratu", rekao je Josipović na svečanosti u šumi Brezovica kod Siska, koju je organizovao Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske.

On je izrazio uvjerenje da Hrvatska nikad neće odustati od tih tekovina.

Dan antifašizma u Hrvatskoj: Prvi partizani bili su "ludo" hrabri >>>

"Siguran sam da ne želimo drugačiju Hrvatsku, želimo bolju i prosperitetniju, ali uvijek antifašističku Hrvatsku", naglasio je predsjednik i poručio da je ponosan na partizane i partizanke iz Drugog svjetskog rata.

Josipović je podsjetio da Hrvatska 1. jula postaje članica Evropske unije u čijim je temeljima takođe antifašizam bez kojeg, kako je rekao, Evropa nije Evropa, a Hrvatska ne bi bila Hrvatska.

Upozorio je, međutim, da postoje i oni koji misle da se istorija i vrijednosti mogu promijeniti, da je to "dječja komjuterska igra koju smo izgubili, pa se onda resetira".

"Takvima ćemo reći - Ne. Varaju se oni koji misle da Hrvatska od antifašističke Hrvatske može da postane nešto drugo", istakao je Josipović.

On je poručio da je pomirenje potrebno zbog budućnosti, ali da ono, uz poštovanje svake žrtve, podrazumijeva i jasno određenja onoga šta je bilo dobro, a šta zlo.

"U Drugom svjetskom ratu bilo je dobro biti na strani antifašizma, a zlo pomagati fašizam, biti fašist i zagovarati teror, zločin i mržnju", dodao je Josipović.

Predsjednik Hrvatske uručio je više odlikovanja za poseban doprinos antifašističkim temeljima Hrvatske povodom 72. godišnjice ustanka naroda Hrvatske i 68. godišnjice pobjede nad fašizmom.

U Hrvatskoj se 22. jun obilježava kao Dan antifašističke borbe u spomen na 22. jun 1941. godine, kada je u šumi Brezovica pokraj Siska formiran Prvi sisački partizanski odred, prvi takav u Evropi.

Bonus video: