Tači: Srbija nije zainteresovana za Srbe na sjeveru Kosova, već za tu teritoriju

Premijer Kosova je optužio srpske vlasti da su željele da dramatizuju cio pregovarački proces s Prištinom, kako u Briselu, tako i u Beogradu
14 komentar(a)
Hašim Tači, Foto: Reuters
Hašim Tači, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.04.2013. 14:51h

Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je da još postoji mogućnost da se postigne sporazum o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, ali da vlasti u Prištini neće mijenjati svoju pregovaračku poziciju.

"U rukama srpskog rukovodstva je da prihvati ili ne prihvati sporazum. Mi smo iznijeli naše prijedloge koji su u skladu s Ustavom i zakonima, i nećemo mijenjati tu poziciju. Pitanje je za Srbiju da li će to prihvatiti ili ne", rekao je Tači u intervjuu radiju Slobodna Evropa.

Kosovski premijer rekao je da ponuđeni sporazum predviđa ukidanje srpskih paralelnih struktura vlasti na sjeveru Kosova.

"Sporazumom se predviđa puno rasformiranje svih paralelnih struktura bezbjednosti, uključujući i srpski MUP, ali i obavještajne strukture.

Ako Srbija odbije sporazum, onda mi treba da radimo na postizanju sporazuma između Kosova i EU", naglasio je Tači.

"Sporazumom se predviđa puno rasformiranje svih paralelnih struktura bezbjednosti, uključujući i srpski MUP, ali i obavještajne strukture. Ako Srbija odbije sporazum, onda mi treba da radimo na postizanju sporazuma između Kosova i EU"

Tači je optužio srpske vlasti da su željele da dramatizuju cio pregovarački proces, kako na pregovorima u Briselu, tako i u Beogradu.

"U interesu je svih da Srbija prihvati sporazum. Srbija je sada u dilemi između integracije ili izolacije. Ako Srbija izabere evropski put, onda se sporazum s Kosovom mora postići. Ako odluči da odbije sporazum, onda je to njihova volja za nastavak izolacije", rekao je Tači.

Na pitanje da li postoji neki vremenski rok za postizanje sporazuma i konstataciju da se mogu čuti izjave da uskoro može doći do još jednog sastanka, Tači je odgovorio da ni Priština ni Beograd ne mogu postavljati vremenske rokove jedni drugima.

"Vremenske rokove može odrediti samo baronesa Ešton, ali mislim da je ona bila veoma jasna oko toga i rokove je predstavila javnosti", rekao je Tači.

On je naveo da "Srbija neće moći da drži za taoca evropsku budućnost Kosova, region, niti investicije Evropske unije u regionu".

"To se neće dozvoliti. Ako Srbija odbije, Kosovo će nastaviti da gleda ka evropskoj perspektivi, a Beograd će ostati iza svojom krivicom, zbog neodgovornosti i logike mentaliteta iz prošlosti koji je izazvao ratove u Hrvatskoj, Bosni i na Kosovu, kao i tešku krizu u Srbiji", rekao je Tači.

Na pitanje šta će se dogoditi sa sjeverom Kosova ako se ne postigne sporazum, Tači je rekao da građane u tom dijelu Kosova Beograd vara "već 14 godina".

"Srbija nije zainteresovana za Srbe na sjeveru, već za tu teritoriju. Ja ću se posvetiti tome da budem na usluzi tim građanima. Oni su građani Kosova, imaju pravo na dvojno državljanstvo i stvorićemo ambijent mira, integracije i razvoja. Znam da će biti poteškoća i izazova, ali stvari će se kretati naprijed", poručio je Tači.

Bonus video: