Dačić: Srbija ne namjerava da povuče svoje institucije s Kosova

"Niti je Kosovo nezavisno niti Srbija ima svoj pun suverenitet", kazao je srpski premijer
2 komentar(a)
Ivica Dačić, Foto: Beta
Ivica Dačić, Foto: Beta
Ažurirano: 17.02.2013. 17:20h

Predsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da Vlada Srbije i premijer nemaju namjeru da ukidaju srpske institucije na Kosovu, kao i da moraju da vide koje će biti nadležnosti autonomije odnosno zajednice srpskih opština.

"Nema ukidanja srpskih institucija dok se ne dogovori šta će biti umjesto njih", rekao je Dačić novinarima u beogradskom Centru "Sava".

On je kazao da je osnova za naredne pregovore Beograda sa Prištinom rezolucija i platforma o Kosovu, a da ne zna šta je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić rekao o srpskim insitucijama na Kosovu.

"Tražimo od naroda da se izjasni šta hoće. Kojim putem ćemo dalje. Mi smo sami sebi najgori neprijatelji, ne znamo šta hoćemo. Sa tog aspekta nije lako voditi delegaciju Srbije naprijed"

Dačić je istakao da su predstojeći razgovori u Briselu suštinski i da treba da se razgovara o funkcionisanju institucija i o razrješenju paralelizma, kao i o posebnosti Srba, kako to, kako je rekao, definiše Ketrin Ešton.

On je ocijenio da situacija nije laka i da je, kako je kazao "opasno da živimo u svijetu i sistemu fatamorgana i nečega što misle i Albanci i Srbi svako na svoj način".

"Niti je Kosovo nezavisno niti Srbija ima svoj pun suverenitet", dodao je srpski premijer.

"Ja sam tamo sam, a sa druge strane nije samo Tači već i oni koji ga podržavaju da ne ide ka dogovoru već ka radikalizaciji stavova.

To nije ništa novo već realnost međunarodnog položaja Srbije", ocijenio je predsjednik Vlade Srbije.

On je istakao da narod mora da se izjasni šta hoće.

"Ja na licu mjesta treba da donesem odluke za koje ne znam da li će biti podržane ili ne jer svako na svoj način tumači našu državnu politiku"

"Tražimo od naroda da se izjasni šta hoće. Kojim putem ćemo dalje. Mi smo sami sebi najgori neprijatelji, ne znamo šta hoćemo. Sa tog aspekta nije lako voditi delegaciju Srbije naprijed.

Ja na licu mjesta treba da donesem odluke za koje ne znam da li će biti podržane ili ne jer svako na svoj način tumači našu državnu politiku", istakao je Dačić.

On je poručio da ako neko zna bolje da pregovara u Briselu neka to i uradi, jer se on, kako je kazao, nije ni "toliko borio" da pregovara.

Premijer je rekao da se ne pojednostavljuje pitanje srpskih insitucija u zamjenu za datum.

"Ne pojednostavljujte to pitanje. Po njima bi Srbija trebalo da uradi sve, a da li će, to je drugo pitanje. Neće. Oni bi najviše voljeli da mi kažemo i Kosovo je nezavisno, a nećemo", rekao je Dačić.

On je dodao i da na to pitanje "neko gleda kao da se u Prištini vijori srpska zastava i kao da ćemo mi da je sada skinemo".

Bonus video: