Josipović: Region očekuje puno od Srbije

"Očekuje jedan vidljiv, jasan napredak. Srbija se jako pomakla od devedesetih i zapravo se očekuje nastavak"
1 komentar(a)
Ažurirano: 02.09.2012. 14:10h

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović smatra da se Srbija značajno promijenila od devedesetih godina prošlog vijeka i poručuje da region očekuje nastavak tih promjena jer, kako kaže, "region očekuje puno od Srbije".

"Možemo bolje", rekao je za odnose na Balkanu Josipović, objašnjavajući, u intervjuu Tanjugu, zašto vjeruje da je i bojkot dijela lidera regiona na inauguraciji srpskog predsjednika Tomislava Nikolića bio "dobronamjeran".

"Mislim da to treba razumjeti u kontekstu svih onih osjetljivih istorijskih događaja koji su se ovdje dogodili od devedesetih pa nadalje, možda i kao - nemojmo biti crni - i kao dobronamjernu poruku da zapravo regija očekuje puno od Srbije.

Očekuje jedan vidljiv, jasan napredak. Srbija se jako pomakla od devedesetih i zapravo se očekuje nastavak. I to je jedna gesta", rekao je hrvatski predsednik.

Po Josipoviću, region Srbiji poručuje - "poštujemo vas", ali i "možemo bolje".

Treći hrvatski predsjednik - poslije Franje Tudjmana i Stjepana Mesića - ubeđeni je ljevičar, sin partizana koji se Savezu komunista Hrvatske pridružio 1980. godine pošto je, kako je kasnije pričao, bio tužan zbog smrti Josipa Broza Tita.

"Bez obzira je li vlada lijeva ili desna, mi svi koji smo dobili izbore - malo lijevi ili malo desni - moramo imati odgovornost"

Danas, Josipovićeva rezidencija i kancelarija je u nekadašnjoj Titovoj vili na imanju na Pantovčaku - koji je doživotni predsjednik SFRJ 1964. dobio od hrvatskih komunista, a Tudjman tu ustanovio sjedište predsjednika Hrvatske 1991.

Ipak, Josipović vjeruje da nije važno da li je vlada lijeva ili desna, već je važno koliko je odgovorna.

"Bez obzira je li vlada lijeva ili desna, mi svi koji smo dobili izbore - malo lijevi ili malo desni - moramo imati odgovornost, osjećaj odgovornosti građenja dobrih odnosa saradnje, ne samo radi naše sigurnosti, već i radi privrede. Naša tržišta su mnogo kompatibilnija i puno više možemo imati uspjeha - i BiH i Makedonija i sve druge zemlje u regiji - u našoj trgovini i razmjeni nego što možemo sa Sjedinjenim Državama ili Velikom Britanijom... što ne znači da bismo se odrekli ambicija da i tamo imamo uspjehe", kaže Josipović.

On dodaje da su na listi trgovinskih partnera Hrvatske, u prvih pet mjesta uvijek dva ili tri susjeda.

Bonus video: