Kosovski mediji teško optužuju UNMIK

Kosovski dnevni list Kosova Sot optužio je misiju Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK) da je uništavala dokaze o brojnim politički motivisanim ubistvima na Kosovu
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.08.2012. 17:49h

List "Kosova Sot" u današnjem broju (13.8.) objavio je, pozivajući se na neimenovane izvore, tvrdnju da je UNMIK 2006. i 2007. uništio dokaze o brojnim političkim ubistvima, a prema pisanju ovog lista dokazi su se uništavali u podrumu kosovskog vrhovnog suda u Prištini.

Hilmi Žitia (Zhitia), koji je u to vrijeme bio glavni državni tužilac, izjavio je za "Kosova Sot" da nije imao uticaja na to koje će dokumente kosovsko pravosuđe prepustiti UNMIK-u. Prema njegovim riječima, predstavnici UNMIK-a sami su odlučivali koje će dokumente uzeti.

Među slučajevima napada koji nikad nisu razjašnjeni, "Kosova Sot" navodi ubistvo Džemaila Mustafe, savjetnika kosovskog predsjednika Ibrahima Rugove. Mustafa je ubijen 23. novembra 2000. pred svojom kućom u Prištini.

Osim toga, "Kosova Sot" pominje i slučajeve ubistava lokalnih zvaničnika Demokratske Lige Kosova, koju je osnovao Rugova.

Bonus video: