Vesna Pešić: Naši nacionalni interesi ugrožavaju samo - nas

Prema riječima Vesne Pešić, Srbija ima realnu šansu da u pregovorima s Prištinom, uz asistenciju Evropske unije, dogovori široku autonomiju za sjever Kosova i tako sačuva institucije kosovskih Srba
66 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.08.2011. 18:30h

"Pred Srbijom su dvije alternative - Da uđe u Evropsku uniju bez Kosova ili da ne uđe u Evropsku uniju, takođe bez Kosova.

I to je jedino što nam se nudi. Ako nastavimo s aktuelnom politikom, i Kosovo i EU, nećemo dobiti ništa", rekla je u intervjuu za Blic Vesna Pešić, zastupnica u Skupštini Srbije i bivši ambasador Srbije u Meksiku.

Prema njenim riječima, Srbija ima realnu šansu da u pregovorima s Prištinom, uz asistenciju Evropske unije, dogovori široku autonomiju za sjever Kosova, koja bi tu sačuvala institucije kosovskih Srba. "Ali i to bi značilo da bi to bila autonomija u okviru kosovske države", rekla je Vesna Pešić.

Dodaje da čak i savjetnici njemačke kancelarke Angele Merkel učestvuju u izradi plana da Srbi na sjeveru Kosova dobiju autonomiju - što znači da bi imali svoje školstvo, sudstvo, zdravstvo, regionalno predstavljanje.

"Na njihovom čelu bili bi Srbi. To ne bi bile prištinske institucije, ali bi bile na Kosovu. O tome pišu njemački mediji i to bismo mogli dogovoriti sa Prištinom", kazala je Pešić.

Bonus video: