Srbi umorni od obećanja

Prema istraživanju sprovedenom u decembru 2010. godine 18 odsto građana izjavilo je da bi se, ako bi referendum bio organizovan sjutra, izjasnili protiv ulaska u EU, dok je 20 odsto ispitanika reklo da ne bi glasalo na tom referendumu.
0 komentar(a)
s1611_1, Foto: Beta
s1611_1, Foto: Beta
Ažurirano: 14.01.2011. 19:54h

Podrška građana ulasku Srbije u Evropsku uniju (EU) opala je na 57 odsto, što je najmanje od 2002. godine, pokazalo je ispitivanje javnog mnjenja o procesu evropskih integracija Srbije.

Prema istraživanju sprovedenom u decembru 2010. godine, čiji je rezultat juče predstavila vladina Kancelarija za evropske integracije, 18 odsto građana izjavilo je da bi se, ako bi referendum bio organizovan sjutra, izjasnili protiv ulaska u EU, dok je 20 odsto ispitanika reklo da ne bi glasalo na tom referendumu.

"Prvi put od kako radimo istraživanja podrška građana članstvu Srbije u EU je manja od 60 odsto i iznosi 57 odsto”, kazala je direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević i istakla da je podrška reformama “viša nego ikad i ona je na nivou od 78 odsto.

Kao novinu navela je da dolazi do promjene shvatanja procesa integracije kod građana, odnosno da "približavanje Srbije EU sve više postaje unutrašnje-politička stvar i u percepciji građana".

Najnovija stopa podrške građana pridruživanju EU je najmanja od 2002. godine od kada se sprovodi istraživanje. Ulazak Srbije u EU, po istraživanju iz juna 2010. godine, podržavalo je 65 odsto građana.

Najveća podrška je bila zabilježena u decembru 2003. godine kada je za ulazak u EU bilo 72 odsto građana.

Milica Delević je rekla da je pad podrške rezultat "zamora građana" mnogobrojnim obećanjima koja nisu propraćena konkretanim rezultatima.

“Narod je zabrinut i zbog ekonomskih problema širom Evrope,” kazala je Delević.

Istakla je da ti rezutati jesu iznenađujući, ali da nije zabrinuta jer se u anketi više od dvije trećine građana izjasnilo da bi reforme trebalo sprovoditi i da nisu uslov za ulazak u EU.

Ocijenila je da je Srbija i dalje među zemljama u kojima je podrška članstvu u EU velika.

Bonus video: