Komesarka EU : Teret migrantske krize ravnomjernije raspodijeliti po cijeloj BiH

Prema procjenama EK, u BiH se trenutno nalazi oko osam hiljada migranata, a većinu tereta krize snose Unsko-sanski kanton i Sarajevo

6615 pregleda 2 komentar(a)
Komesarka Johanson, Foto: REUTERS
Komesarka Johanson, Foto: REUTERS

Teret migrantske krize treba pravednije da se raspodijeli po cijeloj BiH, rekla je danas komesarka EU za unutrašnju bezbjednost Ilva Johanson u migrantskom kampu Lipa kraj Bihaća.

"Vidimo potrebu za boljom podjelom tereta migrantske krize, da svi djelovi Bosne i Hercegovine budu dio upravljanja migracijama", rekla je Johanson, prenosi agencija Hina.

Kamp Lipa nalazi se dvadesetak kilometara od Bihaća, podalje od naseljenih mjesta. U njemu je nezvanično smješteno oko 800 migranata, većinom iz Pakistana i Avganistana. Dijelom je izgorio u decembru prošle godine, nakon čega je bosanskohercegovačka vojska ondje postavila šatore, prenosi Hina.

Ilegalni migranti ranije su većinom bili smješteni u kampu Bira u Bihaću, opremljenom evropskim sredstvima, koji je zatvoren u septembru 2020. zbog protivljenja građana i lokalnih vlasti.

Johanson je danas rekla da je zatvaranje Bire bila greška. U Lipu je, kaže, stigla zbog zabrinutosti o "humanitarnoj krizi" poslije požara.

Ona je istakla da danas vidi napredak uslova u kojima su migranti ali da još treba da se uradi.

"Naša odgovornost je da upravljamo migracijama na uredan način, da oni koji treba dobiju međunarodnu zaštitu, ali i da se ostali vrate u zemlju porijekla", rekla je Šveđanka i naglasila da se "uvijek treba podsjetiti da i oni koji nemaju pravo da ostanu u EU imaju svoja prava i dostojanstvo".

Migrantski kamp Lipa
Migrantski kamp Lipafoto: REUTERS

Naglasila je i potrebu osnaživanja kapaciteta za upravljanje ilegalnim migracijama u BiH, poput ubrzavanja procesa odobravanja ili odbijanja azila.

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić u Lipi je rekao da novi evropski pakt o azilu i migracijama, o čemu Johanson pregovara s državama članicama, predviđa vraćanje migranata na spoljne granica EU, zbog čega će BiH biti "najviše pogođena i na to se mora pripremiti".

"Predviđa se da će BiH biti čekaonica migrantima za azil u evropske zemlje ili za deportaciju u svoje zemlje", kazao je Ružnić.

Premijer županije je delegaciji EK naglasio kvotu migranata za koje njegova županija ima kapacitete, njih 2.500, pa takođe pozvao na pravedniju raspodjelu migranata u ostale djelove BiH.

"Prepoznati su napori BiH, ali i značajni nedostaci u raspodjeli tereta u cijeloj državi", rekao je ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić u Lipi.

Član predsjedništva BiH iz Republike Srpske Milorad Dodik u januaru ove godine odbacio je mogućnost da se migranti smjeste na prostoru njegovog entiteta, rekavši da "na prostoru RS neće biti migrantskih centara".

Prema procjenama EK, u BiH se trenutno nalazi oko osam hiljada migranata, a većinu tereta krize snose Unsko-sanski kanton i Sarajevo.

Johanson sjutra putuje u Sarajevo gdje će se sastati s članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućim Savjeta ministara BiH i lokalnim agencijama zaduženim za migracije.

Johanson je rekla da će razgovarati o migracionim politikama i "visokim očekivanjima" koje EU ima od BiH za vrijeme sastanka sa vodećim državnim zvaničnicima sjutra u Sarajevu.

"Migracije su jedan od 14 prioritetnih oblasti gdje treba da vidimo poboljšanja", rekla je Johanson i dodala da upravljanje migracijama treba da bude "nacionalna obaveza" a ne da se o tome brinu samo neki regioni.

Poslije BiH Johanson u subotu ide u Albaniju gdje će posjetiti zajedničku graničnu kontrolu između Albanije i evropske agencije za kontrolu granica Fronteks.

Bonus video: