Šef srpske diplomatije: Ne možemo prihvatiti rezultate referenduma u Ukrajini

„To bi bilo potpuno suprotno našim nacionalnim i državnim interesima, očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta i nepovredivosti granica“, istakao je Selaković

9658 pregleda 8 komentar(a)
Selaković, Foto: Shutterstock
Selaković, Foto: Shutterstock

Srbija, u skladu s normama međunarodnog prava, ne može da prihvati rezultate referenduma u ukrajinskim regionima Donjeck i Lugansk, izjavio je ministar spoljnih poslova u Vladi Srbije Nikola Selaković.

"Sa jedne strane je principijelna naša posvećenost principima i pravilima međunarodnog javnog prava, Povelji Ujedinjenih nacija, a sa druge strane to bi bilo potpuno suprotno našim državnim i nacionalnim interesima, potpuno suprotno našoj politici očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta i posvećenosti principu nepovredivosti granica", rekao je Selaković.

On je, upitan o planu saradnje sa Rusijom potpisanom u Ujedinjenim nacijama, rekao da se radi o tehničkoj stvari, koja se obavlja od 1996. godine, a da sporazum napadaju „oni koji ga nisu ni vidjeli“, prenosi N1.

„Napadi na plan nisu ništa drugo nego traženje razloga da se Srbija napadne“, ocijenio je Selaković.

On je objasnio da taj plan sadrži buduće poteze oko konsultacija u UN oko Kosova, o bilateralnim odnosima i multiratelarnim aktivnostima, i da u njemu nema bezbjednosne politike.

Selaković i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov su, na marginama 77 zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, potpisali Plan konsultacija ministarstava spoljnih poslova dvije zemlje za naredne dvije godine.

Bonus video: