Vučić: Zapad ne poštuje rezoluciju 1244, iako Srbija poštuje sve UN rezolucije

Vučić je u Davosu izjavio da "Srbija nikog nije napala do sada i ne namjerava" i da neće promijeniti stav da poštuje suverenitet Ukrajine

4186 pregleda 3 komentar(a)
Vučić i Rama, Foto: Reuters
Vučić i Rama, Foto: Reuters

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da, iako Srbija poštuje sve rezulucije Ujedinjenih nacija, neke zapadne sile ne poštuju rezoluciju 1244 Savjeta bezbjednosti UN kada se radi o Srbiji.

Vučić je na panelu "Širenje evropskih horizonata" u okviru Svjetskog ekonomskog foruma izjavio da "Srbija nikog nije napala do sada i ne namjerava" i da neće promijeniti stav da poštuje suverenitet Ukrajine.

Na pitanje novinara da li smatra da je predsjednik Rusije Vladimir Putin ratni zločinac, odgovorio da će odgovarati na pitanja, a ne na već definisane stavove prije nego što je do sudjenja i presude tog tipa došlo, i da se ne slaže s tvrdnjama Zapada da je ruski lider lud.

Premijer Albanije Edi Rama je izjavio da, iako sa Srbijom ima neslaganja u vezi sa jačanjem uticaja Putina i o statusu Kosova, Albanija ne smije ostati slijepa za ostala pitanja o kojima može da razgovara sa Beogradom i da želi da se dvije države razumiju bolje.

On je dodao da na svaki signal koji dolazi iz EU koji označava odlaganje evrointegracija država Zapadnog Balkan, a raste popularnost Putina i Kine u tim zemljama.

"To ne važi za Albaniju. U našoj državi volimo EU 99 odsto, a SAD 100 odsto. Mi smo lojalni carstvima. Čak i ako EU propadne, mi ćemo ostati lojalni", izjavio je Rama.

Predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola izjavila je da ta institucija, nakon skandala o korupciji, treba da sprovede reforme koje se nisu desile od 1980-ih godina i da hitnim mjerama "popuni rupe" da bi EP povratio integritet, kompatibilnost i odgovornost.

Bonus video: