Profesorka PMF-a: Superćelijske oluje su vrlo opasne i često izazivaju i tornado

"Superćelijske oluje mogu trajati i do 12 sati i mogu biti vrlo opasne. Skoro uvijek su praćene snažnim vijetrovima i velikom količinom padavina i gradom, te vrlo često izazivaju tornado"

7103 pregleda 6 komentar(a)
Nevrijeme u Novom Sadu, Foto: BETAPHOTO
Nevrijeme u Novom Sadu, Foto: BETAPHOTO

Profesorka Zorica Podraščanin sa Departmana za fiziku novosadskog Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF) izjavila je danas da su "superćelijske oluje" koje su ovih dana pogodile Srbiju i region "vrlo opasne" i da vrlo često izazivaju i tornado.

"Superćelijske oluje mogu trajati i do 12 sati i mogu biti vrlo opasne. Skoro uvijek su praćene snažnim vijetrovima i velikom količinom padavina i gradom, te vrlo često izazivaju tornado", navela je Zorica Podraščanin, a prenosi PMF.

Objasnila je da takve oluje nastaju kada postoji ekstremna termička nestabilnost atmosfere i dodala da mogu nastati bilo gdje u umjerenim geografskim širinama.

"Superćelije su mnogo veće od pojedinačnih ćelija. Za razliku od pojedinačnih ćelija, superćelija ima jednu struju usmjerenu naviše i dvije struje usmjerene naniže. Promjene u pravcu vjetra u nižim i višim slojevima ove strukture su jako velike i razdvajaju struju koja se kreće naviše i struje koje se kreću naniže. To omogućava super ćeliji da stalno razvije snažnu i izdržljivu struju usmjerenu naviše. Ovo je glavni razlog zašto su ovakve super ćelije dugotrajne i intenzivne", objasnila je profesorka Podraščanin.

Dodala je da je struka svjesna da se ovakvi fenomeni moraju pažljivo pratiti i dalje istraživati, s obzirom na to da ove oluje mogu imati implikacije na klimatske promjene.

Takva oluja je sinoć u Novom Sadu napravila veliku materijalnu štetu, a u njoj su povrijeđeni jedna djevojčica i jedan stariji muškarac, koji su zbrinuti u bolnici.

Oluja je rušila granje i čupala drveće iz korjena, rušila je bandere i betonske stubove, nosila krovove sa kuća i škola, a zbog obilne kiše mnoge ulice su bile pod dubokim slojem vode.

Zbog sedam stabala izvaljenih na kupalištu Štrand, plaža će biti zatvorena za posjetioce dok posljedice nevremena ne budu sanirane i omogućeno bezbjedno dalje funkcionisanje.

Na Ribarskom ostrvu oluja je srušila veliki broj drveća i stubova, a Šodroš survivor kamp, u kojem su se okupljali aktivisti koji se protive sječi šume zbog izgradnje mosta preko Dunava, potpuno je uništen.

U gradu je oštećen veliki broj automobila, jer su na njih padale teške grane, kao i cijelo drveće.

Pojedini automobili su ostali zaglavljeni ispod drveća, kao i zbog oborenog granja, stabala i drugih objekata, a pojedini putevi bili su neprohodni zbog obrušenog drveća i stubova.

Posljedice nevremena vrlo su vidljive i danas, a dežurne gradske službe rade na saniranju posljedica.

Bonus video: