Kurti: Odluka odbora PSSE važan korak za prijem u Savjet Evrope; Dačić: Sramotno i skandalozno

Kurti: Odluka Odbora PSSE važan korak za prijem u Savet Evrope, Kosovo ispunilo preduslove

4094 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Premijer Kosova Aljbin Kurti je ocijenio kao važan korak odluku Odbora za politiku i demokratiju Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope kojim se preporučuje prijem Kosova u tu organizaciju.

Kurti je na platofrmi Iks napisao da je to veoma važan korak, ukazujući da će o toj preporuci tek glasati Parlamentarna skupština Savjeta Evrope.

"Danas je Odbor za politiku i demokratiju Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope napravio važan korak napred za Kosovo. Mišljenje potvrđuje ispunjenje svih preduslova za članstvo Kosova i preporučuje da Kosovo bude pozvano da se pridruži Savjetu Evrope kao država-članica. Parlamentarna skupština Savjeta Evrope glasaće o mišljenju u aprilu", napisao je Kurti.

Sa druge strane, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je odluka o preporuci za prijem Kosova u članstvo Savjeta Evrope "sramotna i skandalozna".

''Odluka Političkog komiteta Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope o preporuci za prijem tzv. Kosova u članstvo Savjeta Evrope je sramotna i skandalozna, koja ruši sve principe na kojima počiva Savjet Evrope, jer je po prvi put predložen prijem teritorije koja nije članica Ujedinjenih nacija i nije međunarodno priznata'', poručio je Dačić, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Dačić je istakao da odluka ugrožava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.

''Odluka predstavlja još jedan dokaz sunovrata i kraja međunarodnog prava'', poručio je Dačić.

Bonus video: