Bećirović: Rezolucija o Srebrenici nije prijetnja srpskom narodu, ne postoje genocidni narodi

ne postoji nijedan opravdan razlog da u Generalnoj skupštini UN-a bilo koja država na svijetu ne podrži rezoluciju o Srebrenici, rekao je Bećirović

4758 pregleda 9 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović je danas izjavio u sjedištu Ujedinjenih nacija (UN) u Njujorku da najavljena rezolucija o Srebrenici nije prijetnja srpskom narodu, ističući da ne postoje genocidni narodi, već samo pojedinci odgovorni za zločine.

"Rezolucija nije nikakva prijetnja srpskom narodu. Ne postoje genocidni narodi, postoje zločinci koji su odgovorni za genocid" - kazao je Bećirović na brifingu o pripremi za obilježavanje 29. godišnjice genocida u Srebrenici i o Nacrtu rezolucije o Srebrenici - prenijeli su sarajevski mediji.

On je ocijenio da ne postoji nijedan opravdan razlog da u Generalnoj skupštini UN-a bilo koja država na svijetu ne podrži rezoluciju o Srebrenici.

Ocijenio je da su UN napravile grešku u Srebrenici 1995. godine - kada se dogodio genocid, ali da ne smiju napraviti novu grešku, već treba da usvoje rezoluciju o Srebrenici.

"Žrtve genocida i njihove porodice zaslužuju makar mali djelić pravde. U predloženom tekstu rezolucije o 11. julu kao Međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici, počinjenog 1995. godine, poziva se na civilizacijske vrijednosti" - naveo je on.

Podsjetio je da je pravosnažnim presudama Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju potvrđeno je da je u Srebrenici počinjen genocid.

"Najviši sudovi UN su dokazali šta se dogodilo u Srebrenici 1995. godine. Nijedan genocid poslije Drugog svjetskog rata nije tako detaljno dokumentovan kao genocid u Srebrenici" - kazao je Bećirović.

Dodao je da je osuđenima za to djelo ukupno izrečeno 1.500 godina zatvorske kazne i naglasio da Haški tribunal nije sudio narodima, već je utvrđivao individualnu odgovornost.

Potom je naveo devet ključnih argumenata za usvajanje rezolucije, među kojima su jačanje kulture mira i ohrabrivanje pravde, okretanje budućnosti, pomirenje u BiH i regionu.

Po njegovim riječima, četvrti argument je istitucionalna zaštita nasljeđa sudova UN-a, a jedan od argumenata je i to da rezolucija predstavlja važnu poruku i upozorenje čovječanstvu.

"UN treba da podsjeti na pravosnažne presude njenih sudova o Ruandi i Srebrenici, kao stalno upozorenje čovječanstvu" - rekao je bošnjački član Predsjedništva BiH.

Kao jedan od argumenata istakao je solidarnost sa žrtvama, osudu zločinaca i sprječavanje negiranja genocida, kao i afirmaciju kulture sjećanja.

Po njegovim riječima, osmi argument je da rezolucija bude u službi dijaloga i izgradnje inkluzivnog društva, a deveti argument je da rezolucija dobije opšti, svetski značaj, podstičući obrazovne sisteme da budu u službi sprečavanja genocida.

"Usvajanje rezolucije je važan civilizacijski iskorak u borbi za istinu i pravdu. Uvereni smo da je ova rezolucija podjednako važna za sve nas zajedno. Za svet, koliko i za BiH, jer se njom na globalnom nivou nedvosmisleno iskazuje osuda genocida, podrška žrtvama, sprječavanje negiranja genocida i spremnost da zajedno radimo na prevenciji genocida" - rekao je Bećirović.

Na brifingu su govorili i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, ambasador BiH pri UN-u Zlatko Lagumdžija i preživjela žrtva genocida u Srebrenici Azir Osmanović.

Bonus video: