Milanović: Ovo je priprema za državni udar

Ustavni sud Hrvatske donio odluku da aktuelni predsjednik i kandidat SDP-a ne može da bude mandatar za sastav vlade ni premijer

25375 pregleda 31 reakcija 11 komentar(a)
Milanović tvrdi da odluka Ustavnog suda nema nikakvog značaja, Foto: Beta
Milanović tvrdi da odluka Ustavnog suda nema nikakvog značaja, Foto: Beta

Ustavni sud Hrvatske odlučio je juče da predsjednik države i kandidat za premijera opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) Zoran Milanović ne može da bude mandatar za sastav nove vlade ni premijer, što je on okarakterisao kao “pripremu za državni udar”.

Na vanrednoj sjednici, Ustavni sud je zaključio da se Milanović u takvu poziciju doveo izjavama i ponašanjem, odnosno učešćem u predizbornoj kampanji za parlamentarne izbore pošto se oglušio na upozorenje suda u martu da mora prethodno podnijeti ostavku na predsjedničku funkciju.

Komentarišući odluku, Milanović je poručio građanima “da se ne plaše”, jer Ustavni sud “ne može ništa da napravi”. On je naglasio da će odluku o novom mandataru donijeti većina izabranih poslanika, mada nije konkretno kazao kako planira da ospori odluku najvišeg suda u zemlji.

“Protiv toga nema pravnog lijeka, protiv volje građane ne može se ništa. Neki spominju da je ovo državni udar. Ne, ovo je priprema za državni udar. To je neka vrsta predradnje da (premijer Andrej) Plenković, kum korupcije u Hrvatskoj, sjutra, recimo, kada bude trebalo da napusti Banske dvore, kad ga se zakonito i voljom naroda iz njih deložira, kaže da ima odluku Ustavnog suda i da to ne želi da napravi”, rekao je Milanović na konferenciji za novinare u Zagrebu.

“Ne radi se o meni, hoću li biti ili ne mandatar, to samo pokazuje Plenkovićev panični strah. Ne moram da budem mandatar, svoje sam učinio, nadao se jesam boljim rezultatima… Ko će biti na čelu izvršne vlasti odlučuje samo saborska većina, a ne Ustavni sud”, kazao je Milanović.

Andrej Plenković
Andrej Plenkovićfoto: Beta/AP

Premijer Andrej Plenković i njegova vladajuća konzervativna stranka Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) pobijedili su na izborima u srijedu osvojivši 61 mandat, ali nijesu osigurali potrebnu većinu u parlamentu, što je pokrenulo pregovore među različitim strankama kako bi formirale vladajuću koaliciju.

Opoziciona koalicija na čelu sa Milanovićevim socijaldemokratama (SDP) zauzela je drugo mjesto sa 42 mandata. Takav rezultat je učinio malo vjerovatnim da će Milanović postati šef vlade, ali nakon jučerašnje odluke Ustavnog suda, čak i ako bi uspio da pronađe dovoljno podrške među manjim strankama, to bi bilo nemoguće.

“Svojim izjavama i ponašanjem, predsjednik Republike... stavio se u poziciju gdje ne može biti nosilac mandata za sastav buduće vlade niti premijer”, navodi se u sudskoj odluci.

Trećeplasirani Domovinski pokret ima potencijalno odlučujuću ulogu u osiguravanju podrške HDZ-u

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović je rekao da bi, ako bi Milanović dobio mandat za sastav vlade, Ustavni sud donio posebnu odluku. “Sad je gotovo. Ne može više biti mandatar za sastav vlade”, kazao je Šeparović.

Plenković je najavio pregovore o formiranju parlamentarne većine, a u četvrtak je kazao da će HDZ “veoma brzo” najaviti ime koalicionog partnera.

“Već smo razgovarali sa nekim kolegama u noći izbora. Razgovori se nastavljaju i danas”, objavio je je Plenković na Fejsbuku. “Vrlo brzo ćete saznati sa kim ćemo formirati novu većinu”.

On je poručio da mandat za sastavljanje vlade može da dobije samo osoba koja uživa podršku 76 poslanika istakavši da će se i u ovoj situaciji “do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava”.

Krajnje desni Domovinski pokret (DP) zauzeo je treće mjesto na izborima sa osvojenih 14 mandata, što mu daje potencijalno odlučujuću ulogu u osiguravanju podrške HDZ-u. Tokom predizborne kampanje DP je obećavao da se neće pridružiti nijednom od glavnih blokova, a ta partija gaji rezerve i prema drugim manjim strankama. Oni su saopštili da neće ući u vladu koja uključuje srpsku manjinsku stranku SDSS.

Koalicija sa lijevom zelenom strankom Možemo je “nemoguća misija”, rekao je lider Domovinskog pokreta Ivan Penava. Ipak, ostavio je odškrinuta vrata: “Nadam se da ćemo u narednim danima oblikovati sudbinu Hrvatske”, dodao je Penava.

Ostale opozicione stranke, uključujući Možemo i Most, koje su osvojile 10 i 11 mandata, pozvale su sve stranke da se ujedine protiv HDZ-a. U prethodnom parlamentu, HDZ je imao većinu uz podršku SDSS-i drugih manjih stranaka.

Pristalice SDP-a u sjedištu stranke u srijedu
Pristalice SDP-a u sjedištu stranke u srijedufoto: Beta/AP

Opozicione stranke juče su oštro kritikovale odluku Ustavnog suda uz ocjenu da se taj sud svrstao na stranu vladajuće HDZ. Funkcionerka zeleno-lijeve stranke Možemo Sandra Benčić ocijenila je da je odluka Ustavnog “nezapamćeni i nedopustivi udar na politički proces stvaranja većine”, prenijela je N1 televizija. Ona je dodala da je evidentno da je Ustavni sud izabrao tim za koji igra.

“Nemoguće je ne pomisliti da je ovo saopštenje proizašlo direktno iz panike redova HDZ da gube vlast”, zaključila je Benčić.

Za odluku je glasalo devet sudija, troje je bilo protiv, dok je jedan bio odsutan.

Opozicione stranke su oštro kritikovale odluku Ustavnog suda uz ocjenu da se svrstao na stranu vladajuće HDZ

Profesor Pravnog fakulteta Vedran Đulabić napisao je na mreži Iks da je Ustavni sud “opet prisvojio ovlašćenja koja mu ne pripadaju”. “To što radi trenutni sastav Ustavnog suda je nečuveno. Odavno su izašli van granica svojih ovlašćenja, a nema nikakvog mehanizma kontrole njihovih odluka”, napisao je Đulabić.

Sa druge strane, ekspertkinja za ustav i šefica Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta u Rijeci Sanja Barić izjavila je da je sve rekao Ustavni sud, prenio je Večernji list. “Nije važno šta kaže Sanja Barić ili bilo ko drugi. Ustavni sud je rekao. I to je to. To je ustavno-pravni poredak, to je vladavina prava i moramo se naprosto toga držati”, rekla je Barić.

Građani Zagreba uglavnom su razočarani rezultatima izbora održanih u srijedu.

“Očekujem da će biti još gore. Sigurno neće biti bolje”, rekao je za Rojters Zagrepčanin koji se predstavio kao Leo. On je dodao da njegova mjesečna penzija od 400 eura ne pokriva ni osnovne troškove. “Oni koji kažu da im je dobro, u redu, neka kopaju po smeću, to su uglavnom ljudi koji su glasali”.

Bonus video: