Hrvatska: Plenković tvrdi da će sastaviti parlamentarnu većinu za formiranje nove vlade

On je ponovio da su u toku preliminarni razgovori sa Domovinskom pokretom (DP) i da su već razgovarali sa poslanicima nacionalnih manjina, sa kojima je HDZ i dosad sarađivao u vladi

4837 pregleda 1 komentar(a)
Plenković, Foto: Vlada Crne Gore
Plenković, Foto: Vlada Crne Gore

Tehnički premijer i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andrej Plenković izjavio je večeras da su u toku preliminarni razgovori sa desničarskim Domovinskim pokretom o formiranju parlamentarne većine i poručio da će on sastaviti novu vladu, a ne opozicija na čelu sa Socijaldemokratskom partijom (SDP).

On je ocijenio da je SDP gubitnik izbora, a njihov premijerski kandidat, predsjednik Hrvatske Zoran Milanović - kršitelj ustava.

"Garantujem im da neće doći do 76 poslanika (parlamentarne većine)", rekao je Plenković novinarima posle sednice stranačkog vrha u Zagrebu.

On je ponovio da su u toku preliminarni razgovori sa Domovinskom pokretom (DP) i da su već razgovarali sa poslanicima nacionalnih manjina, sa kojima je HDZ i dosad sarađivao u vladi.

Upitan o saradnji sa DP, stranke koja je prije parlamentranih izbora oštro kritikovala HDZ, Plenković je odgovorio da je "prije izbora jedno, a poslije izbora drugo".

Na pitanje o stavu DP da neće u koaliciju sa SDSS, strankom koja je osvojila tri poslanička mjesta rezervisana za srpsku nacionalnu manjinu, on je odgovorio da su HDZ i DP tek u fazi preliminarnih razgovora.

"Što se nas tiče, nastavićemo saradnju sa svim manjinskim poslanicima, a kad precizno definišemo stav, pronaći ćemo rješenje da funkcionalnost većine i briga o manjinama bude takva da svi budu zadovoljni", odgovorio je Plenković, prenela je N1 televizija.

On je rekao i da će "iz inata, iz dišpeta formirati 76 (većinu)".

Povodom izbora za Evropski parlament u junu, Plenković je rekao da će HDZ sutra predati svoju listu i da će on biti njen nosilac.

Upitan o pisanju Bilda da je zainteresovan za šefa EU Komisije, Plenković je odgovorio da je to kontrukcija i "njemačko-njemačka priča".

U Hrvatskoj na parlamentarnim izborima 17. aprila nijedna stranka nije osvojila apsolutnu većinu (76), da samostalno formira novu vladu.

Najviše mandata osvojila je vladajuća HDZ - 61, drugoplasirana sa 42 mandata je koalicija lijevog centra okupljena oko SDP.

Obje stranke vode razgovore o formiranju parlamentarne većine.

Treći po snazi je desničarski Domovinski pokret s 14 mandata, a zatim slijede Most sa 11 i zeleno lijeva koalicija okupljena oko stranke Možemo, sa deset mandata.

U Sabor su ušle još tri manje političke opcije lijevog centra, regionalni Istarski demokratski sabor i Nezavisna platforma Sjever sa po dva mandata, kao i koalicija Fokus-Republika sa jednim mandatom.

Sve stranke su se uoči izbora izjasnile da neće formirati većinu sa HDZ, koji su složno optuživali za korupciju.

Ustavni sud Hrvatske je uoči vikenda objavio da Milanović ne može da bude mandatar ili premijer čak i ako podnese ostavku što je izazvalo oštre kritike opozicije, ali i djela ustavnih stručnjaka.

Na vanrednoj sednici, Ustavni sud je zaključio da se Milanović u takvu poziciju doveo izjavama i ponašanjem, odnosno učešćem u predizbornoj kampanji za parlamentrane izbore koji su održani u srijedu, bez podnošenja ostavke na predsjedničku funkciju.

Devet sudija podržalo je tu odluku, dok je troje bio protiv, uz tvrdnju da je ta odluka "duboko protivustavna". Jedan sudija nije došao na glasanje.

Milanović je na konferenciji za novinare rekao da Ustavni sud "priprema državni udar" i poručio građanima da se ne plaše, jer taj sud ne može ništa da napravi i rekao da "ta odluka neće proći".

Bonus video: