Objavljen sastav nove Vlade Srbije: 30 ministara, dvojica sa "crne liste" SAD

Vučevićevu Vladu će činiti 25 ministarstava i pet ministara bez portfelja

7970 pregleda 33 reakcija 33 komentar(a)
Budući premijer Srbije Miloš Vučević, Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV
Budući premijer Srbije Miloš Vučević, Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Budući premijer Srbije Miloš Vučević predložio je danas imena novih ministara u Vladi.

Kako je objavio, njegov kabinet će činiti 25 ministarstava i pet ministara bez portfelja.

U kabinet se, kao potpredsednik Vlade, vraća bivši šef obavještajne službe Aleksandar Vulin, koji je od jula 2023. pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država - pored ostalog, zbog veza sa Rusijom.

Na čelo ministarstva unutrašnjih poslova dolazi aktuleni šef diplomatije Ivica Dačić, dok će ministar odbrane biti Bratislav Gašić, dosadašnji ministar policije.

U Vladu, kao ministar spoljnih poslova, ulazi Marko Đurić - doskorašnji ambasador Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama i bivši direktor Kancelarije za Kosovo.

U Vladu se vraća još jedan zvaničnik sa "crne liste" Sjedinjenih Država zbog veza sa Rusijom - Nenad Popović, kao ministar bez portfelja.

Ko su nova lica u Vladi?

Na čelo ministarstva za brigu o porodici dolazi Milica Đurđević Stamenkovski, predsjednica desničarske stranke "Zavetnici".

Ta stranka je do sada nastupala kao opoziciona, ali je poslije izbora 17. decembra ušla u saradnju sa Srpskom naprednom strankom (SNS), te će kao njihov koalicioni partner nastupiti na predstojećim lokalnim izborima 2. juna.

Novi članovi Vlade su i Nemanja Starović kao ministar rada, Darko Glišić kao ministar za javna ulaganja, Dejan Ristić kao ministar informisanja.

Na čelo ministarstva zdravlja vraća se Zlatibor Lončar, dok Nikola Selaković preuzima ministarstvo kulture.

Dosadašnji ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Aleksandar Martinović, preuzima ministarstvo poljoprivrede.

Nova ministarka državne uprave i lokalne samouprava je Jelena Žarić Kovačević, dok je Adrijana Mesarović ministarka privrede.

Ko je zadržao ministarstva?

Siniša Mali ostaje na čelu ministarstva finansija, a svoje resore su zadržali i Irena Vujović kao ministarka ekologije i Dubravka Đedović Handanović kao ministarka rudarstva i energetike.

Ministarka pravde ostaje Maja Popović, na čelu ministarstva građevinarstva i u ovom sazivu Goran Vesić, a Tomislav Momirović je zadržao resor unutrašnje i spoljne trgovine.

Tanja Mišćević ostaje ministarka za evrointegracije, a Slavica Đukić Dejanović je ponovo ministarka prosvjete.

Jelena Begović je i u ovom sazivu ministarka nauke, dok je Milan Krkobabić zadržao ministarstvo za brigu o selu.

Na čelu ministarstva za ljudska i manjinska prava je i u ovom sazivu Tomislav Žigmanov, a Zoran Gajić je ponovo ministar sporta.

Husein Memić je ostao na čelu ministarstva turizma i omladine.

Pored Nenada Popovića, Vlada ima još četiri ministra bez portfelja. To su Novica Tončev, Đorđe Milićević, Usame Zukorlić i Tatjana Macura.

Bonus video: