EU zabrinuta zbog upada kosovske policije u Poštansku štedionicu na sjeveru Kosova

Jučerašnja operacija ponovo dokazuje da kosovske vlasti daju prioritet jednostranim i nekoordinisanim akcijama, a ne saradnji sa svojim prijateljima i saveznicima, saopštila je EU.

2633 pregleda 10 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Evropska unija je danas izrazila zabrinutost zbog policijske operacije u kancelarijama srpske Poštanske štedionice na severu Kosova.

U saopštenju Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) piše da zatvaranje i konfiskacija tih kancelarija bez najave ili koordinacije, a samo nekoliko dana nakon poslednjeg sastanka u okviru Dijaloga Beograda i Prištine na kojem je bilo reči i o tom pitanju, dovodi do eskalacije i suprotno je duhu normalizacije odnosa kroz Dijalog.

Nekoordinisano djelovanje jedne od strana ponovo je ugrozilo je sprovođenje Sporazuma na putu normalizacije - upozorava se u saopštenju.

Operacija kosovske policije ugrožava i tekuće pregovore o privremenom rješenju za ljude na koje negativno utiče uredba Centralne banke Kosova o gotovinskom poslovanju, navodi se dalje i dodaje da će to, u konstantnom odsustvu održivih alternativa, negativno uticati na svakodnevni život kosovskih Srba i drugih zajednica koje spunjavaju uslove za finansijske transfere iz Srbije.

Jučerašnja operacija ponovo dokazuje da kosovske vlasti daju prioritet jednostranim i nekoordinisanim akcijama, a ne saradnji sa svojim prijateljima i saveznicima, saopštila je EU.

EU u saopštenju podsjeća da je predviđeno da se status svih struktura i službi koje podržava Srbija, reši u okviru Dijaloga pod okriljem EU, u vezi sa uspostavljanjem Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom i apeluje na Kosovo i Srbiju da se vrate za pregovarački sto i da se slože sa najnovijim kompromisnim predlogom koji je iznio posrednik EU i koji omogućava primanje finansijskih transfera iz Srbije.

Stano: Potez koji jako odmaže

Upad kosovske specialne policije u trezor i filijale banke Poštanske štedionice je "potez koji jako odmaže" i Evropska unije će vrlo brzo izdati zvanično saopštenje o tome, izjavio je ranije danas portparol u EK Peter Stano.

Stano je tako reagovao na pitanje novinara kako se u EU gleda na ovu akciju prištinskih vlasti, pošto su predstavnici Prištine ponovo odbili da prihvate kompromisno rješenje problema upotrebe srpskog dinara, nakon odluke Centralne banke Kosova da zabrani korišćenje dinara.

Kosovska policija ušla je u Trezor banke Poštanske štedionice i njenih pet drugih filijala u Sjevernoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.

Američki Stejt department je saopštio da je "razočaran zbog toga što je Policija Kosova preduzela akciju u finansijskim institucijama na sjeveru Kosova, po nalogu Ministarstva unutrašnjih poslova".

Ministarstvo inostranih poslova SAD je predočio da to zaoštrava tenzije na Kosovu.

Bonus video: