Gaši izabran za predsjednika Sobranja Sjeverne Makedonije, Apasev ga optužio da je neobalista i makedonofob

Za izbor Afrima Gašija glasalo je 76 poslanika u parlamentu sa 120 mjesta, protiv je bilo šest poslanika Partije "Levica"

4881 pregleda 0 komentar(a)
Gaši, Foto: Screenshot/Youtube
Gaši, Foto: Screenshot/Youtube

Poslanik albanske koalicije "Vrijedi" Afrim Gaši izabran je danas za predsjednika Sobranja Sjeverne Makedonije, čime je završena konstitutivna sjednica.

Za izbor Afrima Gašija glasalo je 76 poslanika u parlamentu sa 120 mjesta, protiv je bilo šest poslanika Partije "Levica".

Donedavnog predsjednika "Alternative" koja je dio koalicije "Vrijedi", predložilo je 75 poslanika koalicije oko naveće makedonske partije VMRO DPMNE "Tvoja Makedonija", koalicije "Vredi" i Pokreta "Znam – Za našu Makedoniju".

Poslanik Izet Majiti iz koalicije "Vrijedi", kao predlagač, rekao je da je Gaši poslanik osam godina, odnosno tri mandata, i da je političar koji se ne pominje u slučajevima korupcije.

Gaši, čija kolicija je u završnoj fazi pregovora sa VMRO DPMNE o formiranju nove koalicione vlade Sjeverne Makedonije, podnio je u četvrtak, 23. maja, ostavku na funciju predsjednika njegove partije "Alternativa", kako bi mogao da bude izabran za predsjednika Sobranja.

U raspravi oko predloga za izbor predsjednika parmenta, na konstitutivnoj sjednici koja je počela oko 11.00, učestvali su uglavnom poslanici VMRO DPMNE i "Levice".

Pred početak sjednice poslanik i predsjednik VMRO DPMNE Hristijan Mickoski je rekao da očekuje da svi koji su potpisali daju podršku da Afrim Gaši bude predsjednik Sobranja.

Lider i poslanik "Levice" Dimitar Apasev je oštro kritikovao VMRO DPMNE zato što je Gašiju dala mjesto predsjednika Sobranja i tu partiju optužio da "pravi kosovarizaciju Makedonije".

"Mi nemamo problem sa Afrimom Gašijem zato što je Albanac, imamo problem što je neobalista i makedonofob. Vi pravite političku kosovizaciju Makedonije i neće biti parlamenta na svijetu koji će se voditi na makedonskom jeziku. Ovo je generalna proba za Bugare u Ustavu", istakao je Apasiev.

U parlamentu Sjeverne Makedonije sa 120 mjesta najviše poslanika ima koalicija konzervativne VMRO DPMNE "Tvoja Makedonija" koja je na izborima održanim 8. maja osvojila 58 mandata.

Koalicija SDSM "Za evropsku budućnost" i "Evropski front" na čelu sa DUI imaju po 18 madata, koalicija "Vrijedi" ima 14 mandata, a Partija "Levica" i Pokret "Znam - Za našu Makedoniju" po šest mandata.

Konstitutivnoj sjednici, 11. po redu skupštinskg saziva, prisustvovali su i predsjednica Sjeverne Makedonije Gordana Siljanovska-Davkova, predsjednik Državne izborne komisije Aleksandar Daštevski, predstavnici diplomatskog kora i vjerskih zajednica.

Bonus video: