Zatvorena birališta na lokalnim izborima u Srbiji: SNS proglasio pobjedu u skoro svim gradovima i opštinama

Opoziciono liste optužuju SNS za brojne neregularnosti

15187 pregleda 3 komentar(a)
Detalj iz Srbije, Foto: Reuters
Detalj iz Srbije, Foto: Reuters

Birališta u Srbiji su zatvorena, a lokalni izbori, osim u Beogradu i svim beogradskim opštinama, danas su održani u više desetina gradova i opština.

Najviše glasova na izborima za odbornike Skupštine grada Beograda osvojila je lista "Aleksandar Vučić – Beograd sutra", za koju je glasalo 53 odsto birača, pokazuje procjena rezultata glasanja koju su objavili IPSOS i CeSID na osnovu 56,3 odsto obrađenog uzorka.

Prema tim podacima, izborna lista pokreta "Kreni-promeni" osvojila je 17,1 odsto glasova, dok je na trećem mjestu opoziciona koalicija "Biramo Beograd", za koju je glasalo 12,5 odsto birača.

Na četvrtom mjestu je lista "Mi snaga naroda, prof. dr Branimir Nestorović" sa 8,1 odsto osvojenih glasova.

Lista "Za zeleni Beograd - Kad ako ne sad - dr Dejan Žujović" osvojila je 1,2 odsto, a lista Ruske stranke 1,3 odsto.

Ostale liste, prema procjeni, imaju manje od jedan odsto.

Izbori za odbornike u Beogradu protekli bez većih problema, tvrdi izborna komisija

Predsjednik Gradske izborne komisije (GIK) Zoran Lukić izjavio je da su sva biračka mjesta u gradu Beogradu zatvorena u 20 sati i da je birački dan protekao bez većih problema.

"Sva biračka mjesta su otvorena na vreme, osim jednog biračkog mjesta - zbog protokolarnih problema, u opštini Čukarica, a koji su kasnije ispravljeni. Moram da istaknem da kao predsjednik GIK-a u pet izbornih ciklusa nikada nisu održani mirniji izbori", rekao je Lukić novinarima, a prenio Beoinfo na svom sajtu.

Na svim biračkim mjestima je, prema njegovim riječima, obezbijeđena tajnost glasanja, sigurnosni sprej i lampa.

"GIK je izvještavao javnost o izlaznosti na svaka dva sata, s tim da će se konačna izlaznost znati po dostavljanju Zapisnika biračkih odbora, a koja će ujedno biti i konačna izlaznost na izborima za odbornike Skupštine grada Beograda i odbornike za skupštine gradskih opština", kazao je Lukić.

On je dodao da je GIK ove godine obezbijedio Jutjub kanal na kom se ažuriraju sve promjene podataka u izbornom ciklusu po unosu zapisnika u sistem, ali da se podaci mogu pratiti i na interaktivnoj tabli u sali GIK-a, kao i na sajtu Republičke izborne komisije.

Lukić je rekao i da je Gradska izborna komisija u obavezi da u skladu sa Zakonom do sjutra u 20 sati na sjednici utvrdi preliminarne rezultate izbora.

Posmatračka misija CRTA je saopštila projekciju da je do 19 časova na beogradskim izborima glasalo 41,5 odsto građana sa pravom glasa.

To je 13,3 odsto manja izlaznost u odnosu na decembarske izbore.

"Procjena je da će do kraja dana za glasanje na beogradskim izborima glasati između 220 i 250 hiljada birača manje u odnosu na decembarske izbore", izjavio je programski direktor Crte Raša Nedeljkov.

Rekao je da su izborne nepravilnosti zabilježene i unutar i izvan biračkih mjesta.

Unutar biračkih mjesta je zabilježeno fotografisanje listića i drugi procesi koji narušavaju tajnost glasanja - poput prisustva neovlašćenih lica na biralištima.

Neke od nepravilnosti su i glasanje bez lične karte ili važećeg dokumenta.

Izvan biračkih mjesta, kako je rekao Nedeljkov, zabilježeni su, pored ostalog, kupovina glasova i cirkularno glasanje, čak i prodaja glasačkih listića.

Ukupno je podnijeto osam krivičnih prijava policiji.

Nedeljkov je rekao i da se još procijenjuje da li će nepravilnosti uticati na izborni rezultat.

Tadić: Sada ključno jedinstvo opozicije

Predsjednik opozicione Socijaldemokratske stranke i nekadašnji predsjednik Srbije Boris Tadić ocijenio je večeras da se najveći dio "inženjeringa izborne krađe" dogodio prije današnjeg izbornog dana, kao i da je sada ključno jedinstvo opozicije.

On je na društvenoj mreži Iks (X) napisao da je jedinstvo opozicije ključno bez obzira da li "jedinstveno izlazi na izbore, ili ih jedinstveno bojkotuje, ili se jednostavno bori za bolje izborne uslove".

"Svi incidenti kojima svjedočimo cio dan još jednom pokazuju da ni danas zapravo nismo imali izbre i da zato, umjesto da čekamo rezultate 'izbora', opozicija mora izaći sa jedinstvenim i jasnim planom borbe protiv režimskog inženjeringa zbog kog godinama ni nemamo stvarne izbore u Srbiji", ocijenio je Tadić.

Vučić: Batinaši tuku poštene ljude iz SNS

U štab Srpske napredne stranke (SNS) stigli su funkcioneri, među njima predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednica parlamenta Ana Brnabić.

Na komentar novinarke N1 da se "narod bije po ulicama", predsjednica parlamenta je odgovorila: "Vi bijete ljude po ulicama".

Iza nje je na to odgovorio Vučić:

"Ne tuče se narod, već batinaši tuku poštene ljude iz SNS, jer SNS ne mogu da pobijede i večeras ćemo da pobijedimo još ubjedljivije nego prošli put, da biste se vi još više radovali", odgovorio je Vučić novinarki.

Lazović: Bojkot uticao na izborni rezultat

Jedan od lidera opozicione koalicije "Biramo" i narodni poslanik Radomir Lazović je rekao da se ta koalicija nada pobijedi u Nišu, Novom Sadu i beogradskim opštinama.

"Nadamo se da će promjena ipak doći danas", rekao je Lazović.

Kako je rekao, projekcije su da je izlaznost u Beogradu oko 46 procenata.

"Možemo reći da bojkot nije naišao na veliku podršku građana, ali jeste uticao na izborni rezultat", dodao je Lazović.

Prema njegovim riječima, kampanja bojkota samo u Beogradu i samo od nekih organizacija koje izlaze u drugim gradovima napravila je konfuziju među biračima.

Prema njegovim riječima, njegova opoziciona koalicija je imala "dva protivnika - SNS i dojučerašnje koalicione kolege".

Istakao je da je ta koalicija imala dobru saradnju sa pokretom "Kreni-promijeni", te da će tu izbornu listu pozvati na razgovor oko saradnje u daljem periodu.

Ukazao je i na izborne nepravilnosti tokom glasanja.

"Od jutros smo na više od deset lokacija zaustavili SNS mahinacije i centre za pritiske na birače. Uspjeli smo da odgovorimo na ogroman napad SNS-a na demokratiju na ovaj dan", rekao je Lazović.

Vučević: SNS pobijedio u svim opštinama, osim u Bačkoj Topoli, Kanjiži, Senti i Tutinu

Predsjednik Srpske napredne stranke (SNS) Miloš Vučević izjavio je danas da je izborna lista "Srbija Sutra", koju je predvodila ta stranka, pobijedila na svim lokalnim izborima, osim u Bačkoj Topoli, Senti, Kanjiži i Tutinu.

"U te četiri opštine to je prirodno zbog strukture stanovništva", rekao je Vučević novinarima u beogradskim prostorijama SNS.

Prema njegovim riječima, najveća izlaznost je bila u Pećincima - 70 odsto, a najmanja u Tutinu - 33 odsto.

Izlaznost se, kako je dodao, prema procjenama SNS, kreće između 44 i 50 odsto.

Manojlović: Dobar rezultat ali nema šta da se slavi, izbori najneregularniji do sada

Kandidat za gradonačelnika Beograda pokreta "Kreni-promeni" Savo Manojlović izjavio je večeras da je taj pokret na današnjim lokalnim izborima procentualno ostvario najbolji rezultat opozicije još od 2012. godine ali da su izbori bili "najneregularniji do sada" i da "nema šta da se slavi".

"Kontrolorima 'Kreni-promeni' smo proslijedili jasno uputstvo da ne potpisuju izborne zapisnike", izjavio je Manojlović na konferenciji za novinare nakon zatvaranja izbornih mjesta.

On je rekao da u zemlji u kojoj vladaju ovakvi izborni uslovi i pored dobrog rezultata "nema šta da se slavi".

Manojlović je dodao da je dobar izborni rezultat postignut zahvaljujući angažmanu svih kontrolora i kandidata te liste.

"Kao i onih koji su nas podržavali u nemogućim uslovima i sa budžetom koji nam nije omogućio da imamo makar jedan bilbord... Ono što nije moglo iskustvo, jer ovi ljudi nemaju iskustva, nadoknađivalo je srce", rekao je on.

Grbović: Uprkos nepravilnostima i bojkotu, imamo čemu da se nadamo u centralnim gradskim opštinama

Predsjednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Pavle Grbović ocijenio je večeras da, uprkos brojnim nepravilnostima i bojkotu, koalicija "Biramo Beograd", čiji je PSG dio, ima čemu da se nada u vezi rezultata izbora u centralnim beogradskim opštinama.

"Kada je riječ o gradskim opštinama, mislim da brojevi pokazuju da imamo čemu da se nadamo, pogotovu kada je riječ o centralnim opštinama", rekao je Grbović agenciji Beta u izbornom štabu te koalicije.

On smatra da će biti interesantni rezultati za gradsku opštinu Novi Beograd, gdje je, kako je kazao, izlaznost bila nešto veća u odnosu na grad.

"Na neki način smo očekivali veći odziv glasača u opštinama Palilula i Zvezdara", kazao je Grbović.

On je kazao i da je očigledno da do prije 22.30 i 23 sata neće moći da imaju pouzdane rezultate sa opštinskih izbora, objašnjavajući da je tako jer se prvo broje glasovi sa izbora za gradsku Skupštinu.

"Tada ćemo moći da damo procjenu o izbornom danu", rekao je Grbović.

On je dodao da je izborni dan protekao sa velikim brojem "očekivanih nepravilnosti".

"Mislim da smo prilično dobro reagovali na to i da smo uspjeli da da zaustavimo neke od njih, ali je sigurno da je bilo i onih koje nismo da pokrijemo do kraja", rekao je Grbović.

Bonus video: