Vlade Srbije i Republike Srpske usvojile Deklaraciju

Deklaracija dvije vlade je donijeta na sjednici u okviru "Svesrpskog sabora" koji se pod nazivom "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska" danas održava u Beogradu

5974 pregleda 33 reakcija 33 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: BETAPHOTO/KANCELARIJA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA VLADE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC
Sa sjednice, Foto: BETAPHOTO/KANCELARIJA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA VLADE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC

Na zajedničkoj sjednici vlada Srbije i Republike Srpske danas je u Beogradu jednoglsano usvojena "Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda".

Deklaracija dvije vlade je donijeta na sjednici u okviru "Svesrpskog sabora" koji se pod nazivom "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska" danas održava u Beogradu.

Predsjednik Vlade Srbije Miloš Vučević istakao je da je Deklaracija "od izuzetnog značaja za srpski narod".

"Kada budete vidjeli o čemu se radi, biće svima jasno koliko je ovo važno za naš narod, kako u Srbiji tako i u Republici Srpskoj", rekao je Vučević.

Dvije vlade su usvojile i predlog o raspisivanju međunarodnog konkursa za izradu spomenika i memorijalnih centara posvećenih jasenovačkim žrtvama.

Miniastar kulture u Vladi Srbije Nikola Selaković rekao je da će se u realizaciju i raspisivanje konkursa krenuti u najkraćem roku i da će spomenici i memorijalni centri biti izgrađeni u Republici Srpskoj u reonu Kozarske Dubice kod spomen područja Donja Gradina, kao i u Beogradu na lokaciji koja će kasnije biti utvrđena, ali će sigurno biti uz rijeku Savu kojom su tokom Drugog svjetskog rata leševi iz tog logora stizali do glavnog grada.

Ministri dvije vlade su donijeli i odluku o zajedničkim investicijama Srbije i RS.

Ministar finansija u Vladi Srbije Siniša Mali podsjetio je da je robna razmjena Srbije i RS prešla milijardu eura.

On je istakao da je Ekspo 2027 najveća razvojna šansa za cio region pa tako i za RS.

Naglasio je da se nada da će Srbija do 2027. godine doći do 100 milijardi BDP-a i da će od toga koristi imati i RS.

"Izdvojićemo 10 miliona eura za završetak saobraćajnice Sremska Rača - Bijeljina, a u planu je i izgradnja saobraćajnice Požega-Kotroman", rekao je Mali.

On je dodao i da je jako značajan projekat izgradnje aerodroma u Trebinju što će takođe biti jedan od prioriteta.

"Takođe, značajne i meni jako važne su i investicije u oblasti energetike jer proizvodnja električne energije mora da prati privredni i infrastrukturni razvoj", zaključio je Mali.

Bonus video: