Orlić se dokazao kao Vučićev poslušnik

Opozicija smatra da funkcioner SNS-a nema kvalifikacije da obavlja funkciju direktora BIA

11620 pregleda 24 reakcija 24 komentar(a)
Vladimir Orlić, Foto: BETAPHOTO
Vladimir Orlić, Foto: BETAPHOTO

Savjet za nacionalnu bezbjednost dao je na jučerašnjoj sjednici saglasnost da funkcioner i poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Orlić bude imenovan za direktora Bezbjednosno-informativne agencije (BIA), saopšteno je iz kabineta predsjednika Srbije.

Vladimir Orlić je bio poslanik vladajućeg SNS-a u Skupštini Srbije u više mandata, a od 2022. do 2024. godine bio je i na čelu srpskog parlamenta.

Opozicioni političari u Srbiji ocijenili su da Orlić nema kvalifikacije za izbor na mjesto direktora BIA, dok predstavnici vlasti smatraju da će pod njim “služba raditi u najboljem mogućem interesu za otadžbinu”.

Kopredsjednik Zeleno-levog fronta (ZLF) Radomir Lazović je ocijenio da je za građane kojima je stalo do demokratskog i uređenog društva “jako loša vijest” da će Orlić biti novi direktor BIA.

Lazović je agenciji Beta kazao da se Orlić “dokazao kao poslušnik Aleksandra Vučića na mjestu predsjednika Narodne skupštine” i to “najviše napadima na opoziciju i gušenjem debate i podaničkim ponašanjem”.

“Nije bježao ni od kršenja zakona” jer je “imao glavnu ulogu u sakrivanju narodne incijative o zabrani iskopavanja litijuma i bora u Srbiji” pošto ta incijativa, “iako je predata na pisarnici Narodne skupštine, nikada nije stigla do poslanika”, podsjetio je Lazović.

“Jednu od najvažnijih funicija u državi, funkciju predsjednika parlamenta, Orlić nije koristio za ispunjavanje interesa Srbije i njenih građana, već isključivo za gušenje svake kritike Vučićevog režima”, rekao je.

Lazović očekuje da će Orlić na čelu BIA “raditi isto: nastaviće da se obračunava sa nepodobnim građanima, da štiti kriminalnu naprednjačku hobotnicu” što je “BIA i do sada radila, a sa Orlićem na čelu, mislim da će biti još više i priskuškivanja i praćanja i podmetačina”.

Zamjenik predsjednika Stranke slobode i pravde (SSP) Borko Stefanović ocijenio je da na taj način BIA jedino “nastavlja da služi progonu i praćenju opozicije i svakog ko se drzne da digne glas protiv nesigurnosti i nasilja u kojem nas režim drži već 12 godina”.

Orlićevim postavljenjem na čelo BIA, prema njegovim riječima, “nastavlja se sa rastakanjem i uprezanjem nacionalne službe bezbjednosti u ruke partijske SNS klike, koja i na ovaj način čuva svoje kriminalne poslove, veze sa organizovanim kriminalom i golu vlast”.

“Promjenom sistema i vlasti organizovane kriminalne grupe, pristupiće se ozbiljnoj promjeni i vraćanju BIA u okvir zakona i Ustava i namjene u službi države Srbije a ne kriminalaca, perača para i razbojnika”, ocijenio je Stefanović.

Kao jedinu dobru stvar iz imenovanja Orlića za šefa BIA, Stefanović je naveo činjenicu “da neće smjeti da daje izjave i gostuje po televizijama kao zvanični režimski ometač svakog dijaloga”.

Predsjednik stranke Srbija centar (SRCE) Zdravko Ponoš ocijenio je na društvenoj mreži Iks da Orlić od kvalifikacija za tu funkciju “ima samo prezime”.

“Orlić na čelu BIA. Od kvalifikacija ima prezime. Kad CIA ima orla, onda BIA bar Orlića. Pratimo Ameriku. U stopu”, napisao je Ponoš.

Orlićev kolega iz SNS-a, poslanik Vladimir Đukanović, ocijenio je da će pod Orlićem “služba raditi u najboljem mogućem interesu za otadžbinu”.

“Puna podrška za Vladu Orlića. Divan i čestit čovjek. Iskreni rodoljub, porodična osoba, čovjek koji umije da rukovodi, vrhunski obrazovan… Vjerujem da će služba pod njim raditi u najboljem mogućem interesu za otadžbinu”, napisao je Đukanović na Iksu.

Podršku i čestitke Orliću na društvenim mrežama uputili su i drugi funkcioneri Srpske napredne stranke.

Bonus video: