Rubin: Dugoročni cilj američke politike je međusobno priznanje Srbije i Kosova

Rubin je za albanski servis Glasa Amerike kazao da putem medija koji posluju u Srbiji Rusija i Kina vrše "maligni utacaj" tako što koriste i šire dezinformacije i time podrivaju "evroatlantske integracije i podstiču regionalne napetosti"

8316 pregleda 7 komentar(a)
Rubin, Foto: Luka Zeković
Rubin, Foto: Luka Zeković

Koordinator Centra za globalno angažovanje Stejt departmenta Džejms Rubin izjavio je danas da je dugoročni cilj normalizacije odnosa Beograda i Prištine međusobno priznanje Srbije i Kosova.

Rubin je za albanski servis Glasa Amerike kazao da putem medija koji posluju u Srbiji Rusija i Kina vrše "maligni utacaj" tako što koriste i šire dezinformacije i time podrivaju "evroatlantske integracije i podstiču regionalne napetosti".

"Teško je zamisliti normalizovane odnose između Kosova i Srbije bez priznanja, a činjenica da neke zemlje, koje su već članice EU, ne priznaju Kosovo nije relevantna. Kosovo i Srbija imaju problem koji mora da se reši. Moraju da normalizuju odnose", kazao je on.

Dodao je da predstavlja politiku administracije američkog predsjednika Džozefa Bajdena, i da zauzvrat moli za istu ljubaznost koju SAD pružaju predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, iako je imao značajnu ulogu u Miloševićevoj administraciji.

"Ne razgovaramo s njim o tome. Ne zamjerimo mu to kada sarađujemo sa njim. Ali, nažalost, u Srbiji ima onih koji, kad god nešto kažem u ime Bajdenove administracije, to žele da povežu sa onim od prije 25 godina", kazao je Rubin.

Zaključuje da su vrijednosti Zapada i SAD dominantne u Evropi i u zemljama koje žele da budu njen dio i pored toga što "Rusija nastavlja da eksploatiše pitanje Kosova i Srbije prijeteći da će staviti veto na članstvo Kosova u UN".

"Dakle, Rusi nastavljaju sa pokušajima da dijele, dok Sjedinjene Države, sarađujući sa našim prijateljima i saveznicima, pokušavaju da ostave te užasne dane prošlosti iza nas", kazao je Rubin.

Bonus video: