Otkriven spomenik Milunki Savić; Selaković: Živimo u vremenu kada je nekome mrsko da rodi bar jedno dijete ako može

Spomenik je otkriven uoči Vidovdana, dana kada se rodila, a njegovi autori su Zoran Ivanović i Jelena Atanasković

7587 pregleda 9 komentar(a)
Spomenik Milunki Savić, Foto: Ministarstvo kulture Srbije
Spomenik Milunki Savić, Foto: Ministarstvo kulture Srbije

Spomenik Milunki Savić, pripadnici Srpske vojske u Balkanskim i Prvom svjetskom ratu i ženi sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja, otkriven je danas u beogradskom naselju Voždovac.

Spomenik je otkriven uoči Vidovdana, dana kada se rodila, a njegovi autori su Zoran Ivanović i Jelena Atanasković.

Nalazi se u naselju u kome je provela posljednje decenije života.

Predsjednica Gradske opštine Voždovac, Ivana Tomić Ilić, rekla je da je Milunka Savić bila "i najveća ratnica i nježna majka" koja je usvojila troje djece i odgajila 32 siročadi, iako je u penziju otišla kao čistačica i živjela skromno.

Kako je kazala, bila je u prvim redovima kada je trebalo da brani otadžbinu, a, s druge strane, bila je i majka koja je žrtvovala sve za svoju djecu.

"Bila je ponosna na svoju Srbiju do kraja života i ostavila nam u amanet svoja djela. Ovde na Voždovcu gdje je spomenik, Milunka je provela svoj život posije ratova, živjela je skromno, ali dostojanstveno. U svom životu uradila je ono što mnogi ne bi mogli ni da pomisle", dodala je ona.

Ministar kulture, Nikola Selaković, rekao je da je Milunka Savić "sabrala sve najbolje vrline srpskog naroda kao što su plemenitost, humanost, hrabrost, rodoljublje i čovekoljublje".

Kako je kazao, ona "nije samo ime i prezime", već je "sistem vrijednosti kome se ovaj narod vraća, kome treba da težimo i da se ugledamo".

"U njenoj desnoj ruci je puška, a u lijevoj ruci devojčica, jedno dijete je rodila, troje usvojila, a 32 othranila. A sada živimo u vremenu kada je nekome mrsko da rodi i bar jedno dijete ako može", rekao je Selaković.

Premijer Srbije, Miloš Vučević, je položio vijenac i kazao da spomenikom "vraćamo mali dio duga njenoj žrtvi", a "zahvaljujući njoj cio svijet je vidio srpsko rodoljublje".

Na otkrivanju spomenika bili su i ministar odbrane, Bratislav Gašić, sveštenici Srpske pravoslavne crkve (SPC), predstavnici Udruženja ratnih dobrovoljaca od 1912-1918, kao i pripadnici Vojske Srbije.

Bonus video: