Sud na Kosovu osudio četiri osobe na zatvor zbog učešća u kriminalnoj grupi koja je organizovala ubistvo Ivanovića

Silvana Arsović oslobođena je optužbi

9731 pregleda 7 komentar(a)
Ivanović, Foto: Screenshot/Youtube
Ivanović, Foto: Screenshot/Youtube

Osnovni sud u Prištini na Kosovu osudio je 28. juna Nedeljka Spasojevića na četiri godine i šest mjeseci zatvora zbog učešća u organizovanoj kriminalnoj grupi koja je organizovala ubistvo Olivera Ivanovića.

Dragiša Marković i Žarko Jovanović su osuđeni na po četiri godine zatvora, Marko Rošić na deset, dok je Silvana Arsović oslobođena optužbi.

Optuženi nisu prisustvovali izricanju presude.

Spasojević (policajac) je osuđen za krivično djelo učešće u organizovanoj kriminalnoj grupi koja je organizovala ubistvo i novčanu kaznu od 4.500 eura za neovlašćeno držanje oružja.

Rošić (građanin Sjeverne Mitrovice) je osuđen na deset godina zatvora za djelo učešće u organizovanoj kriminalnoj grupi koja je organizovala ubistvo i 10.000 eura.

Marković (policijski službenik) je osuđen za krivično djelo zloupotreba službenog položaja na četiri godine zatvora, dok je Jovanović (policajac) osuđen na četiri godine zatvora za zloupotrebu službenog položaja i za neovlašćeno posedovanje oružja novčanom kaznom od 1.500 eura.

Silvana Arsović (sekretarica ubijenog Olivera Ivanovića) je oslobođena optužbi da je bila dio kriminalne grupe.

Osuđenima će se uračunati vrijeme provedeno u pritvoru i kućnom pritvoru.

Svi su se ranije izjasnili da nisu krivi za optužbe koje im se stavljaju na teret.

Prethodno je prošle nedjelje Rade Basara, koji je takođe bio policijski službenik u vrijeme kada je Ivanović ubijen, oslobođen optužbi da je bio član ove kriminalne grupe koja je pomagala i organizovala njegovo ubistvo.

Kako je saopštilo Specijalno tužilaštvo u završnoj riječi, od krivičnog gonjenja Basare se odustalo usljed nedostatka dokaza.

Ročišta u slučaju ubistva Ivanovića su često bila odlagana jer se svjedoci ne bi pojavili, dok je nekoliko svjedoka pod zaštitom anonimnosti odbijalo da da izjavu, uz obrazloženje da se ne osjećaju bezbjedno.

U vezu sa ubistvom Olivera Ivanovića tužilaštvo dovodi još Željka Bojića (bivši šef operative Policije Kosova za region sjever), Milana Radoičića (bivši potpredsjednik Srpske liste) i Zvonka Veselinovića (biznismen sa sjevera Kosova).

Protiv njih trojice na Kosovu nije podignuta optužnica jer se nalaze u bjekstvu.

Radoičić i Veselinović se u optužnici pominju kao "vođe kriminalne grupe", koja je planirala ubistvo političara Olivera Ivanovića.

Inače, Milan Radoičić je nekoliko mjeseci nakon ubistva Olivera Ivanovića postao potpredsjednik Srpske liste, najveće partije Srba koja ima podršku Beograda. Napustio ju je septembra 2023. kada je preuzeo odgovornost za napad na policiju Kosova u mjestu Banjska kod Zvečana, kada je i ubijen jedan kosovski policajac.

Vjeruje se da se Radoičić trenutno nalazi u Srbiji, a decembra prošle godine Međunarodna policijska agencija (INTERPOL) je na zahtjev Kosova izdala i nalog za njegovo hapšenje.

Bonus video: