Vučević: Lajčak zna da neće biti napretka dijaloga dok je Kurti na vlasti

"Svjesni su da Kurti sigurno neće formirati Zajednicu srpskih opština. Meni djeluje nestvarno da Kvinta nema uticaj na Kurtija. Oni kažu da vrše pritisak, ali mi ne vidimo pomak", rekao je Vučević

4321 pregleda 11 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Predsjednik Vlade Srbije Miloš Vučević ocijenio je danas da neće biti napretka u dijalogu Beograda i Prištine sve dok je na vlasti kosovski premijer Aljbin Kurti i dodao da je i specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak svjestan toga.

Vučević je, gostujući na televiziji Blic, kazao da ga zabrinjava to što Zapad popušta kosovskom premijeru.

"Ne vidim milimetar prostora da će se nešto pomjeriti u dijalogu dok je Kurti na vlasti. Kada sam prije desetak dana razgovarao sa Miroslavom Lajčakom u Atini, vidim da su i oni toga svjesni. Svjesni su da Kurti sigurno neće formirati Zajednicu srpskih opština. Meni djeluje nestvarno da Kvinta nema uticaj na Kurtija. Oni kažu da vrše pritisak, ali mi ne vidimo pomak", rekao je Vučević.

On je, komentarišući izjavu kosovskog ministra Dželjalja Svečlje da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić biti uhapšen ako dođe na Kosovo, kazao da "banditi ne mogu nikada da uhapse predsjednika jedne države".

"Mi imamo posla sa nekim ko ne želi mir i ko želi etničko čišćenje Srba na Kosovu i Metohiji. Ako predsjednik Srbije bude odučio da ih posjeti, to će biti u koordinaciji sa Kforom, Euleksom i svim institucijama sa kojim bude trebalo", dodao je Vučević.

Bonus video: