Objavljen dopis Ambasade Srbije kojim je MVP BiH obaviješteno o dolasku kadeta iz Beograda

"Svečane uniforme će biti nošene na ceremoniji i niko od putnika neće posjedovati oružje… Ambasada (Srbije) moli da nadležni organi BiH omoguće nesmetan prolaz, ubrzanu pasošku, carinsku kontrolu na graničnim prelazima", piše u dopisu

16923 pregleda 23 reakcija 23 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sarajevski "Avaz" je danas objavio dopis kojim je Ambasada Srbije u BiH obavijestila Ministarstvo vanjskih poslova BiH (MVP) o tome da će kadeti Vojne i Policijske akademije iz Srbije posjetiti Bratunac i Kozaru u subotu i danas.

U dopisu, upućenom 5. jula pod oznakom "Hitno!", MVP BiH je obaviješteno da će radi obilježavanja godišnjice Bitke na Kozari BiH, Bratunac i Kozaru posjetiti delegacija Ministarstva Srbije za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, studenti i kadeti Kriminalističko-policijskog univerziteta i Vojne akademije iz Beograda, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

U dopisu je navedeno kada će delegacija krenuti iz Beograda, preko kojeg graničnog prelaza će ući u BiH, kuda će se kretati u BiH, kao i kada i na kojem graničnom prelazu je planiran povratak delegacije u Srbiju.

"Svečane uniforme će biti nošene na ceremoniji i niko od putnika neće posjedovati oružje… Ambasada (Srbije) moli da nadležni organi BiH omoguće nesmetan prolaz, ubrzanu pasošku, carinsku kontrolu na graničnim prelazima", piše u dopisu kojeg je Ambasada Srbije u BiH uputila MVP BiH.

"Avaz" je ranije objavio da je o dolasku delegacije iz Srbije obaviještena i Granična policija BiH i Direkcija za koordinaciju policijskih tela BiH.

Pojedini sarajevski političari, stranke i udruženja dolazak kadeta iz Srbije u Bratunac i Prijedor, gdje su prodefilovali u uniformama, ocijenili su kao akt kojim je Srbija prekršila Dejtonski mirovni sporazum, tražeći reakciji međunarodne zajednice.

Bonus video: