Videnović: Deklaracija Svesrpskog sabora je opasnija od Memoranduma SANU

Kazao je da je neophodno da Deklaracija ne bude usvojena i ozakonjena u Skupštini Srbije jer je "neustavana i nezakonita"

7743 pregleda 27 reakcija 27 komentar(a)
Videnović, Foto: Printscreen/Youtube
Videnović, Foto: Printscreen/Youtube

Profesor Univerziteta u Beogradu Ivan Videnović rekao je danas da je Deklaracija "Svesrpskog sabora" jedan ozbiljno pisani dokument koji je "opasniji od Memoranduma SANU iz 1986. godine".

Na konferenciji u Medija centru u Beogradu, Videnović je rekao da je Deklaracija Svesrpskog sabora "papir koji prolazi bez previše analize".

Zaključio je da je Deklaracija nesumnjivo politička platforma "ukidanja suvereniteta i grubo miješanje u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovina (BIH)" i politička platforma "potpunog prekida evropskih integracija u Srbiji i BIH".

Kazao je da je neophodno da Deklaracija ne bude usvojena i ozakonjena u Skupštini Srbije jer je "neustavana i nezakonita".

"Neophodno je da zapadni partneri i garanti Dejtonskog sporazuma izvrše dodatan pritisak na (predsjednika Srbije) Aleksandra Vučića da odustane od obnovljenog Memoranduma iz 1986. godine kao platforme za nova krvorpolića na Balkanu", rekao je on.

Videnović je naglasio da Deklaracija ne može da bude valjana ako je usvaja lokalni nivo jedne države - Skupština Republike Srpske i nacionalni nivo druge države - Narodna skupština Srbije.

Bivši predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak kazao je da država Srbija izričito diskriminiše svoje građane srpske nacionalnosti, a posebno je istakao da su najviše ugroženi oni na teritoriji Srbije.

"Svi Srbi van države su mogli da uzmu državljanstvo Srbije i da glasaju i ovdje i u drugoj državi i da ne snose posljedice", rekao je Čanak i doda da samo Srbi u Srbiji nemaju izbora osim da žive ovdje ili da se isele.

"U poziciji su da se odlučuje o njihovoj sudbini od strane onih koji su pravili cinično nazvane rijeke slobode u Crnoj Gori, to jest zloupotrebu crkve u političke svrhe", dodao je Čanak.

Upozorio je da će Srbija, ako nastavi ovim putem, prvo ostati bez stanovništva, pa bez suvereniteta, a na kraju će prestati da postoji kao geografski pojam.

Bonus video: