Požari bjesne Balkanom

“Pola zemlje je u plamenu”, izjavio je zvaničnik makedonskog centra za upravljanje krizama. U Hrvatskoj izgorjelo 450 hektara borove šume

16319 pregleda 9 komentar(a)
Vatrena stihija blizu Kumanova, Foto: Rojters
Vatrena stihija blizu Kumanova, Foto: Rojters

Šumski požari podstaknuti snažnim vjetrovima bjesnili su juče djelovima Grčke i Balkana, spaljivali šume i kuće i primorali na evakuaciju odmarališta u Albaniji, saopštile su lokalne vlasti.

U regionu su tokom prošlog mjeseca zabilježene natprosječne temperature i sušni uslovi koji su stvorili idealne uslove za požare, kažu naučnici.

Plamen je zahvatio borove koji okružuju hotelski kompleks u albanskom primorskom gradu Šenđin, gdje su vlasti evakuisale stanovnike, prenio je Rojters.

U Sjevernoj Makedoniji, u požaru u blizini grčke granice izgorjelo je pet kuća a stanovnici su evakuisani, saopštili su lokalni zvaničnici.

U Bugarskoj su vatrogasci juče morali da prekinu borbu sa požarom u vijencu planine Slavjanka nakon što su počele da eksplodiraju nagazne mine iz doba Hladnog rata

Stanovnici su rekli lokalnim medijima da su prekinute struja i telefonske usluge. U požaru sjevernije u ponedjeljak je izgorjelo još desetine zgrada i jedan čovjek je poginuo, saopštile su vlasti.

“Imamo mnogo požara. Hiljade hektara je zapaljeno. Pola zemlje je u plamenu”, izjavio je za Rojters Goran Stojanovski, zvaničnik Centra za upravljanje krizama Sjeverne Makedonije. On je dodao da jak vjetar otežava posao vatrogascima.

U Hrvatskoj je u požaru izgorjelo oko 450 hektara borove šume oko primorskog grada Šibenik, izjavio je lokalni vatrogasni zvaničnik za Rojters putem telefona.

U Bugarskoj su vatrogasci juče morali da prekinu borbu sa požarom u vijencu planine Slavjanka blizu grčke granice nakon što su počele da eksplodiraju nagazne mine iz doba Hladnog rata, javio je lokalni medij Nova TV.

Temperature iznad prosjeka stvorile idealne uslove za požare: Sa ostrva Evija
Temperature iznad prosjeka stvorile idealne uslove za požare: Sa ostrva Evijafoto: Reuters

U međuvremenu, više od 200 vatrogasaca uz podršku helikoptera i aviona za gašenje požara uspjelo je da obuzda vatrenu stihiju na drugom najvećem ostrvu u Grčkoj, Evija, nakon što su vlasti naredile evakuaciju dva sela, saopštila je vatrogasna brigada.

Premijer Kirijakos Micotakis je rekao da se Grčka suočava sa “veoma teškim ljetom” u smislu klimatskih uslova.

“I dalje je pred nama veoma težak mjesec, avgust, i očigledno je da svi moramo da budemo u stanju pripravnosti”, izjavio je premijer na sjednici vlade.

Šumski požari u Grčkoj postali su češći posljednjih godina tokom sve vrelijih i sušnih ljeta koje naučnici povezuju sa klimatskim promjenama. Prošle godine je izbilo više od 8.000 požara, pokazuju podaci vatrogasne brigade.

Od maja stotine šumskih požara izbilo je širom zemlje, gdje je zabilježen najtopliji jun i najduži toplotni talas.

Bonus video: