Ambasada SAD u BiH upozorila investitore da provjere šta kupuju, da ne bi ušli u nelegalne aranžmane

Istakli su da su ti savjeti "posebno važni za Republiku Srpsku, gdje je situacija po ovom pitanju kritična"

6080 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini upozorila je investitore u BiH da prije nego što ulože svoj novac izvrše rigoroznu provjeru prava nad vlasništvom zemljišta koje kupuju, kako se ne bi uključili u nelegalne ili neustavne aranžmane i kako bi izbjegli izloženost američkim sankcijama.

"Stejt Department je objavio analizu stanja za investicije u BiH za 2024. godine, gdje se investitorima savetuje rigorozna pravna provjera prije investiranja u BiH. Važno je izbjegavati izloženost sankcijama SAD i potvrditi prava na vlasništvo zemljišta kako bi se izbjegla eventualna uključivanja u nelegalne ili neustavne aranžmane", naveli su iz američke Ambasade na društvenoj mreži Iks.

Istakli su da su ti savjeti "posebno važni za Republiku Srpsku, gdje je situacija po ovom pitanju kritična".

"Ovo je posebno važno u RS, gdje secesionističke aktivnosti lidera, napori da se neustavno preuzme kontrola nad državnom imovinom i neprovođenje odluka Visokog predstavnika stvaraju pravne rizike koji dodatno komplikuju poslovno okruženje", istakli su u objavi.

Dodali su da potencijalni investitori treba da potraže pravno savjetovanje kako bi se informisali o uticaju odluka Ustavnog suda BiH iz jula 2024. godine, koje su presudile u dva slučaja da entiteti nisu nadležni za raspolaganje državnom imovinom na bilo koji način, uključujući prenos vlasništva, zakup, koncesiju ili privremenu upotrebu.

"Sud je takođe jasno stavio do znanja da svako preusmjeravanje državne imovine predstavlja raspolaganje, što je izričito zabranjeno", stoji na kraju objave američke ambasade.

Vlada RS je u decembru prošle godine direktnom pogodbom prodala firmi "Drvo-eksport" iz Teslića, u vlasništvu funkcionera vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Srđana Ključanina, 56 dunuma državnog zemljišta na Jahorini za 41,3 miliona konvertibilnih maraka (oko 21,1 milion eura).

Nedavno je Republička uprava za geodetsko-imovinske poslove RS (RUGIP) upisala "Drvo-eksport" kao vlasnika tog zemljišta, mada je Ustavni sud BiH zabranio entitetskoj vladi da raspolaže tim zemljištem i uprkos činjenici da je još na snazi Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom, koji je 2005. godine nametnuo tadašnji visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun.

Bonus video: