Crnogorska partija: Raste diskriminacija prema crnogorskoj zajednici u Malom Iđošu

"Ponašanje rukovodstva u Malom Iđošu prema crnogorskoj zajednici poprima obrise višeslojne diskriminacije, kako po etničkoj pripadnosti, tako i kulturnoj i političkoj"

6101 pregleda 25 reakcija 25 komentar(a)
Foto: facebook.com/crnogorska.partija
Foto: facebook.com/crnogorska.partija

Gradski odbor Crnogorske partije (CP) u Novom Sadu upozorio je da nivo diskriminacije prema crnogorskoj zajednici u Srbiji ubrzano raste nakon lokalnih izbora održanih u junu i da je on najvidljiviji na primjeru opštine Mali Iđoš prema Crnogorskom kulturno prosvetnom društvu "Princeza Ksenija" iz Lovćenca kome su nedavno uskraćena već dodijeljena sredstva na opštinskom konkursu iz oblasti kulture.

"Ponašanje rukovodstva u Malom Iđošu prema crnogorskoj zajednici poprima obrise višeslojne diskriminacije, kako po etničkoj pripadnosti, tako i kulturnoj i političkoj", tvrde u saopštenju te stranke.

Navode da je opština odbila da primi bespovratna sredstva odobrena od strane Pokrajinske vlade za sufinansiranje 5. Likovne kolonije "Lovćenački koloriti" koju organizuje Crnogorsko kulturno prosvetno društvo, a u čijem radu su angažovani isključivo prosvetni radnici iz crnogorske zajednice.

"Navedena situacija u ovoj opštini predstavlja lakmus papir koji pokazuje odnos Srbije prema crnogorskom identitetu i pravima svojih građana koji pripadaju crnogorskom narodu, ali i odnos zvanične Podgorice prema crnogorskoj dijaspori u Srbiji", navela je CP.

Dodaje se da je cilj takvog ponašanja blokada i zaustavljanje rada tog udruženja, koje je od početka godine realizovalo sve planirane aktivnosti, a sada ima problema sa finansijama.

Crnogorska partija navela je da je predsjednik opštine Mali Iđoš Marko Lazić nekoliko dana nakon izbora bez najave jednostrano raskinuo ugovor sa CKPD "Princeza Ksenija" za korišćenje prostora u Domu kulture u Lovćencu, iako je ugovor krajem prošle godine potpisan na period od 10 godina i da nije došao na obilježavanje Dana državnosti Crne Gore.

U opštini Mali Iđoš apsolutno većinu ima koalicija SNS i SPS sa 13 odbornika od 25 koliko broji Skupština opštine, a u vlasti je i Savez vojvođanskih Mađara (SVM) sa 11 odbornika. Van vladajuće većine je jedino Crnogorska partija koja ima jednog odbornika.

Bonus video: