Napadač patio od PTSP-a nakon rata

Tri osobe ubijene u napadu u srednjoj školi u Sanskom Mostu u Bosni

12489 pregleda 0 komentar(a)
U trenutku napada u školi je bilo djece, ali nijedno nije povrijeđeno, Foto: Rojters
U trenutku napada u školi je bilo djece, ali nijedno nije povrijeđeno, Foto: Rojters

Tri osobe su stradale u srednjoj školi u Sanskom Mostu na zapadu Bosne kada je domar otvorio vatru iz automatskog oružja prije nakon čega je pokušao da izvrši samoubistvo, saopštila je juče policija.

Napadač je usmrtio direktora škole, sekretaricu i nastavnicu engleskog jezika koja je nedavno otišla u penziju i u školi je bila kako bi pomogla nastavnici koja će je zamijeniti da preuzme posao, saopštila je policija.

U napadu nije ubijeno niti povrijeđeno nijedno dijete. Do pucnjave je došlo tokom ljetnjeg raspusta, ali pojedini učenici su bili u školi zbog popravnih ispita, kazao je direktor kantonalne policije Amel Kozlica.

Napadač, kojeg je policija identifikovala kao školskog domara Mehmeda Vukalića, pokušao je nakon napada da izvrši samoubistvo prilikom čega je vatrenim oružjem nanio sebi povredu grudi. Ljekari iz bolnice u Banjaluci, u koju je prebačen, kazali su za televiziju N1 da je u svjesnom stanju i da je stabilno.

Vukalić je, kako su prenijeli lokalni mediji, već izvjesno vrijeme imao nesuglasice s rukovodstvom škole i ranije se žalio na diskriminaciju.

Sanski Most, grad od oko 40 000 stanovnika, je juče bio u šoku.

“Pokušavamo da shvatimo zašto se ovo dogodilo”, kazao je na konferenciji za novinare gradonačelnik Faris Hasanbegović. “Za ovo nema riječi opravdanja”, kazao je on.

Pojedini zaposleni u školi kazali su za televiziju N1 da je Vukalić bio nezadovoljan poslom domara i da je patio od posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) nakon rata u BiH 1990-ih godina, zbog čega je često odsustvovao.

Zapadni Balkan je preplavljen oružjem koje je ostalo u privatnim rukama nakon ratova 1990-ih godina, ističe britanska agencija Rojters.

U julu, jedan ratni veteran u susjednoj Hrvatskoj ubio je pet osoba uključujući svoju majku, a šest ranio u domu za stare osobe.

Bonus video: