EU: Spisak "nepoželjnih" u Srbiji zbog izražavanja političkih stavova je problematičan

Aleksandar Vulin, potpredsjednik Vlade i nekadašnji direktor Bezbjednosno-informativne agencije (BIA), pohvalio se da je za vrijeme šefovanja tajnom službom lično pravio spiskove onih koje je smatrao nepodobnim da uđu u Srbiju

4686 pregleda 17 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropska unija smatra da je legitimno da Srbija sprovodi bezbjednosne provjere na granicama, ali da to treba da se radi u skladu sa srpskim pravnim okvirom, te u skladu sa evropskim i međunarodnim standardima ljudskih prava.

Jedan portparol EU je u pisanom odgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) napomenuo da ovo ne bi trebalo da rezultuje ograničavanjem sloboda pojedinaca, uključujući strane državljane.

"Svaka takva mera nametnuta na osnovu izražavanja političkih stavova je problematična i podleže strogim ograničenjima kako je navedeno u 10. članu Evropske konvencije o ljudskim pravima", navodi se u odgovoru iz pres-službe EU.

U desetom članu te konvencije na koju se pozivaju briselski zvaničnici ističe se da svako ima pravo na slobodu izražavanja i da ovo pravo uključuje slobodu mišljenja i primanja, te saopštavanja informacija i ideja bez mešanja javnih vlasti i bez obzira na granice.

Taj briselski službenik je potvrdio i da u kontekstu pristupnih pregovora Srbije sa EU, Evropska komisija veoma pomno prati sva dešavanja u oblasti vladavine prava, uključujući zaštitu osnovnih prava i sloboda koji su ključni element procesa pridruživanja Srbije Evropskoj uniji.

Beogradske vlasti su potvrdile da u Srbiji postoji spisak "nepoželjnih" građana, iz susjednih i drugih država, a koji nisu po mjeri vlasti zbog svojih političkih stavova.

To je potvrdio ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Priznanje je uslijedilo nakon što je pjevačica iz Hrvatske Severina Vučković saopštila 26. avgusta da su je pripadnici policije Srbije zadržali četiri sata na granici i ispitivali o njenim stavovima o različitim političkim i istorijskim temama, nakon čega je odustala od dolaska u Srbiju.

Aleksandar Vulin, potpredsjednik Vlade i nekadašnji direktor Bezbjednosno-informativne agencije (BIA), pohvalio se da je za vrijeme šefovanja tajnom službom lično pravio spiskove onih koje je smatrao nepodobnim da uđu u Srbiju.

Na toj listi su se do sada našle estradne zvijezde, glumci, političari, te ruski državljani koji su se uključili u proteste protiv ratne politike ruskog predsjednika, Vladimira Putina.

Bonus video: