Srbija potpisala sa Francuskom ugovor o nabavci aviona rafal i još 11 dokumenata

Ugovor o nabavci aviona "rafal" i prateće robe i usluga potpisan je u sklopu posjete predsjednika Francuske Emanuela Makrona Srbiji, poslije njegovog sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem

6469 pregleda 24 reakcija 24 komentar(a)
Makron i Vučić, Foto: Reuters
Makron i Vučić, Foto: Reuters

Ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić potpisao je večeras u Beogradu ugovor o nabavci višenamjenskih borbenih aviona "rafal" sa izvršnim direktorom francuske kompanije Daso aviasion Erikom Trapijeom.

Ugovor o nabavci aviona "rafal" i prateće robe i usluga potpisan je u sklopu posjete predsjednika Francuske Emanuela Makrona Srbiji, poslije njegovog sastanka sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Gašić i Trapije su razmijenili potpisana dokumenta na svečanoj ceremoniji, u prisustvu Vučića i Makrona.

U fokusu posjete Makrona Srbiji bila je upravo nabavka francuskih aviona "rafal", koju je kabinet francuskog predsjednika opisao kao dio šire strategije "približavanja Srbije Evropskoj uniji".

Predstavnici Srbije i Francuske večeras su razmijenili još 11 potpisanih dokumenata.

Pismo o angažovanju za procjenu potencijala za razvoj civilnog nuklearnog programa u Srbiji u okviru Memoranduma o razumijevanju između francuske elektroenergetske kompanije EDF i vlade Srbije razmijenili su ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i izvršni direktor grupe EDF Gzavije Irsa.

Izjavu o namjerama između vlade Srbije i međuministarskog delegata za strateško snabdijevanje rudama i metalima Francuske o partnerstvu i saradnji u oblasti istraživanja i eksploatacije kritičnih i strateških mineralnih sirovina razmijenili su ministarka Đedović Handanović i međuresorni delegat za nabavku strateških metala i minerala Benžamen Galzo.

Sporazum o interesu između vlade Srbije, grupe SUEZ i kompanije Vansi u odnosu na projektovanje, izgradnju, finansiranje, rad i održavanje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Velikom Selu razmijenili su srpski ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i zamjenica predsjednika i generalnog direktora SUEZ Sabrina Susan.

Premijer Srbije Miloš Vučević i generalni direktor Francuske agencije za razvoj AFD Remi Riju razmijenili su Memorandum o razumijevanju između vlade Srbije i Francuske agencije za razvoj AFD u pogledu međusobne saradnje.

Aneks 2 Sporazuma vlade Srbije i vlade Francuske o saradnji u oblasti sprovođenja prioritetnih projekata u Srbiji razmijenili su ministar finansija Siniša Mali i ambasador Francuske u Beogradu Pjer Košar.

Ministarka zaštite životne sredine Srbije Irena Vujović i potpredsjednik Regionalnog centra za upravljanje otpadom regije Pariza Paskal Pelen razmijenili su trostrani ugovor o partnerstvu pod okriljem Fonda za tehničke ekspertize i prenos iskustava između ministarstva za zaštitu životne sredine Srbije, Francuske agencije za razvoj i Regionalnog centra za upravljanje otpadom regije Pariza.

Izjavu o namjerama o saradnji u poljoprivrednom i prehrambenom sektoru između resornih ministara Srbije i Francuske razmijenili su srpski ministar poljoprivrede Aleksandar Martinović i francuski ambasador Košar.

Pismo namjere u vezi sa saradnjom ministarstva zdravlja Srbije sa Bouygues Batiment International u oblasti razvoja Regionalnog instituta za onkologiju i radiologiju Srbije razmijenili su ministar zdravlja Zlatibor Lončar i direktor Bouygues Batiment International Roberto Real.

Izjavu o namjerama između ministra nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Srbije i ministra visokog obrazovanja i istraživanja i ministra poljoprivrede i prehrambernog suvereniteta Francuske u vezi sa saradnjom u oblasti nauke, istraživanja i inovacija razmijenili su ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i ambasador Košar.

Izjavu o namjerama između ministra turizma i omladine Srbije i ministarskog delegata ispred ministarstva privrede, finansija, industrijskog i digitalnog suvereniteta, nadležnog za poslove privrede, turizma i potrošača Francuske o saradnji u oblasti turizma potpisali su ministar turizma i omladine Husein Memić i ambasador Košar.

Ugovor o kreditnom aranžmanu između Akcionarskog društva Elektromreže Srbije Beograd i Francuske agencije za razvoj razmijenili su direktorka EMS Jelena Matejić i generalni direktor AFD Remi Riju.

Bonus video: