Vulin na sastanku sa Putinom: Srbija koju vodi Vučić nikad neće postati članica NATO-a, niti uvesti sankcije Rusiji

Putin kazao kako Moskva očekuje da predsjednik Srbije dođe na samit grupe BRIKS

7963 pregleda 16 komentar(a)
Vulin i Putin, Foto: Reuters
Vulin i Putin, Foto: Reuters

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas u Vladivostoku da Moskva očekuje da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dođe na jesen u ruski grad Kazanj, na samit grupe BRIKS.

"Prenesite pozdrav predsjedniku Vučiću, čekamo ga na događajima u okviru sastanka lidera grupe BRIKS. Poslali smo mu poziv, nadamo se da će ga gospodin predsjednik prihvatiti", rekao je Putin na početku sastanka sa potpredsjednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vulinom.

Na sastanku, održanom na marginama Istočnog ekonomskog foruma, Putin je Vulinu rekao i da je došlo do blagog pada trgovinske razmjene između Rusije i Srbije i ukazao na potrebu da se razumiju uzroci te promjene.

Putin je kazao da je "vjerovatno vrijeme da se održi sastanak" Međuvladinog komiteta za trgovinsko-ekonomsku i naučno-tehničku saradnju Srbije i Rusije, prenijela je ruska agencija RIA Novosti.

"Međuvladina komisija se dugo nije sastajala, najmanje dvije godine. Treba razmotriti prepreke koje se pojavljuju u vezi sa tim i otkloniti ih. Tim prije što imamo mnogo interesantnih oblasti, saradnju u oblastima industrije, saobraćaja, industrijsku saradnju", kazao je Putin.

Putin je ukazao da Rusija igra "značajnu ulogu" u snabdijevanju Srbije energentima i istakao da se isporuke vrše na vrijeme i po veoma dobrim uslovima.

"Razgovaraćemo i o tome, postoje konkretne stvari koje treba da budu riješene, imajući u vidu da nam ugovori o snabdijevanju gasom ističu u martu 2025. godine", dodao je ruski lider.

On je takođe izrazio nadu da će Vulin moći "pažljivo da sagleda i procijeni mogućnosti saradnje Srbije sa tako velikim i perspektivnim regionom" kao što je ruski Daleki istok, tokom boravka na Istočnom ekonomskom forumu, koji se od 3. do 6. septembra održava u kampusu Dalekoistočnog federalnog univerziteta u Vladivostoku.

Vulin je Putinu rekao da sastanak sa njim doživljava kao "veliku čast i privilegiju" i dodao da je njihov susret "veliko ohrabrenje za sve Srbe, gdje god žive".

"Kada Rusija brine o Srbiji, kada joj je stalo šta Srbija radi, onda je i nama Srbima lakše. Da Rusija nije opstala svih ovih vjekova, ne bi bilo ni Srbije. Mi smo narodi koje ne povezuje samo zajednička prošlost, nego i zajednička budućnost", kazao je Vulin na početku sastanka, koji je prenošen na Jutjub platformi.

On je Putinu prenio "lične, srdačne i bratske pozdrave" predsjednika Vučića i njegovu želju da "nastavi još dugo da vodi svoju zemlju na dobrobit naroda Rusije".

"Kao što znate, Srbija je ne samo strateški partner Rusije, Srbija je i saveznik Rusije. I zbog toga je ogroman pritisak Zapada na nas. Ali Srbija koju vodi Aleksandar Vučić je Srbija koja nikada neće postati članica NATO-a, koja nikada neće uvesti sankcije Rusiji i koja nikad neće dozvoliti da se sa njene teritorije sprovode bilo kakve antiruske akcije", rekao je Vulin.

On je rekao da još jednom želi da zahvali Putinu na "ogromnom ličnom doprinosu" razvoju odnosa dvije države, ali i "doprinosu očuvanju istine".

"Hvala Vam što ste nam pomogli da se onako uspješno borimo (u UN) protiv pokušaja donošenja rezolucije o lažnom genocidu u Srebrenici. Vi ste nas razumjeli i snažno ste nas podržali. To ste uradili i 2015. kada je Velika Britanija pokušala u Savjetu bezbjednosti UN da donese takvu rezoluciju i kao što vidite, mi to pamtimo i ne možemo da zaboravimo vaš lični doprinos našoj borbi za istinu o srpskom narodu", kazao je.

Vulin je rekao i da je Srbija "beskrajno zahvalna" Rusiji i Putinu lično "na principijelnoj poziciji" kad je riječ o očuvanju teritorijalnog integriteta, po pitanju Kosova.

"Mi znamo da se glas Srbije čuje gdje god se čuje glas Rusije. Gdje god uspiju ili pokušaju da eliminišu mogućnost da Rusija glasno govori, mi znamo da tu neće biti ni glasa Srbije. Zato uvijek budite uvereni da srpski narod i srpsko rukovodstvo na čelu sa predsjednikom Vučićem to odlično zna i da nikada neće dozvoliti da naši odnosi, bratski i saveznički, i naše strateško partnerstvo, na bilo koji način budu kompromitovani", rekao je Vulin.

Vulin je kazao i da je situacija u regionu Zapadnog Balkana "veoma teška" kad je Srbija u pitanju.

"Imamo pokušaje Prištine da izvrši etničko čišćenje Srba, ali je podjednako teško što EU već 11 godina ne sprovodi sopstvenu odluku i ne poštuje sopstveni potpis o formiranju Zajednice srpskih opština. Republika Srpska je takođe predmet naše velike brige i zabrinutosti jer postoje snažni pritisci da se Republika Srpska umanji i da se Dejtonski sporazum promijeni", naveo je.

Bonus video: