Presušilo korito Ibra kod granice Srbije i Crne Gore, ribe i drugi živi svijet prebačeni u dio gdje ima vode

Mještani u Gornjem toku Ibra svjedoče da je ovakvih situacija bilo i u prošlosti, ali ne tako često i ne u posljednjih 20 godina

11638 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Screenshot/Youtube
Foto: Screenshot/Youtube

Slike suvog korita rijeke Ibar u blizini granice Srbije i Crne Gore uznemirile su javnost, prenosi Radio televizija Srbije (RTS).

Brzom akcijom Ribočuvarske službe, ribe i drugi živi svijet prebačeni su u dio gdje ima vode, kaže za RTS šef Ribočuvarske službe u Kraljevu Slobodan Ilić.

U Kraljevu, kroz koje u posljednjem dijelu protiče Ibar, vodostaj je veoma nizak, korito je prepolovljeno u odnosu na neku normalnu širinu, ali vodostaj je stabilan u posljednjih nekoliko dana.

Snimci presušenog korita nastali su na granici Srbije sa Crnom Gorom gdje i izvire Ibar na planini Hajli. Takođe Ibar je presušio i na pojedinim mjestima u Crnoj Gori gdje su se odmah okupili ribočuvari, ribolovci, građani sa obje strane granice i počeli da spasavaju ribe i druge vodene životinje.

RTS navodi da nažalost, nema ni padavina koje bi ovu situaciju popravili te da se u crnogorskim medijima pisalo da je Ibar presušio zbog ekstremne suše, ali i zbog ljudskog nemara.

Čuli su se i apeli građanima Rožaja da smanje potrošnju vode jer se oni snabdijevaju vodom upravo iz Ibra.

Slobodan Ilić, šef Ribočuvarske službe u Kraljevu koja gazduje Ibrom na toj teritoriji kaže za RTS da je vododstaj stabilan a da je najteže na granici sa Crnom Gorom, u Špiljanina, gdje je rijeka presušila u dužini od 800 metara do kilometra.

"Ribočuvar na tom području obavijestio je sve kolege da se krene u akciju spasavanja vodnog živog svijeta", naveo je Ilić.

Kako je istakao, riba u tom toku je ostala u tim manjim virovima i moralo je da se krene odmah sa spasavanjem zbog niskog nivoa kiseonika da ta riba ne bi uginula.

"Brzom akcijom mještana, ribolovaca Ribočovarske službe krenuli smo u spasavanje ribe vraćajući je u tok gdje ima dovoljno vode", rekao je Ilić.

Ilić je zahvalio lokalnoj samoupravi Tutina, Gorskoj službi spasavanja i članovima Rafting kluba koji su, kako je rekao, svojim terenskim vozilima omogućili da se prevezu boce sa kiseonikom kako bi riba preživjela tokom prebacivanja do mjesta gdje ima dovoljno vode.

Napominje da je stanje ribljeg fonda u Ibru, prema monitoringu koji se radi svake treće godine, stabilno.

Mještani u Gornjem toku Ibra svjedoče da je ovakvih situacija bilo i u prošlosti, ali ne tako često i ne u posljednjih 20 godina.

Bonus video: