Prajd šetnja u Beogradu: Bez incidenata, nije bilo ministara iz SNS i SPS, dvojica mladića objavili vjeridbu...

Sa skupa je ponovo zatraženo usvajanje Zakona o istopolnim zajednicama i Zakona o rodnom identitetu i pravima interseks osoba, brza i adevkatna reakcija državnih organa i javna osuda predstavnika vlasti na govor mržnje i zločine motivisane mržnjom prema LGBTI+ zajednici, kao i usvajanje lokalnih akcionih planova za LGBTI+ zajednicu

16923 pregleda 13 komentar(a)
Sa događaja, Foto: BETAPHOTO/MILAN ILIC
Sa događaja, Foto: BETAPHOTO/MILAN ILIC
Ažurirano: 07.09.2024. 20:21h

U Beogradu je danas bez incidenata, uz veliko prisustvo policije, održana Prajd šetnja pod sloganom "Ponos su ljudi", koja je centralni događaj Nedelje ponosa, kojoj je prisustvovalo i nekoliko ministara Vlade Srbije, ali nijedan iz dvije vodeće stranke - Srpske napredne stranke (SNS) i Socijalističke partije Srbije (SPS).

Okupljeni su se tokom šetnje zaustavili ispred Vlade Srbije, gdje je član organizacionog odbora te manifestacije Filip Vulović izjavio da je zakon o istopolnim zajednicama "zaključan u fioci" u tom zdanju.

"Mi ne želimo da budemo građani drugog reda", rekao je Vulović.

Poslanička grupa Zeleno levi front razvila je zastavu duginih boja sa prozora na drugom spratu Skupštine Srbije u trenutku dok je tuda prolazila prajd šetnja, a učesnici prajda pozdravili su poslanike povicima i mahanjem.

Po samom završetku šetnje, dvojica mladića su objavili vjeridbu, što je po riječima reportera agencije Beta, izazvalo ovacije okupljenih.

Na bini postavljenoj u centru parka poslije 19 sati održava se koncert, na kome, između ostalih nastupaju i ovogodišnja kuma Prajda, pjevačica Zejna Murkić.

Sa skupa je ponovo zatraženo usvajanje Zakona o istopolnim zajednicama i Zakona o rodnom identitetu i pravima interseks osoba, brza i adevkatna reakcija državnih organa i javna osuda predstavnika vlasti na govor mržnje i zločine motivisane mržnjom prema LGBTI+ zajednici, kao i usvajanje lokalnih akcionih planova za LGBTI+ zajednicu.

Organizatori traže i izvinjenje svim građanima Srbije koji su prije 1994. godine bili sudski i na druge načine progonjeni zbog svoje seksualne orijentacije i rodnog identiteta, obrazovanje i edukaciju o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu, besplatnu i lako dostupnu preekspozicionu i postekspozicionu profilaksu (PrEP i PEP).

Zatražili su i da Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja po hitnom postupku izvrši standardizaciju usluge – terenski saradnik.

Događaju su prisustvovali i ministri u Vladi Srbije Tanja Miščević, Jelena Begović i Tomislav Žigmanov, kao i predstavnici ambasada Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije.

Bonus video: