CP: Vlada Crne Gore da reaguje i omogući dalji rad društva „Princeza Ksenija” iz Lovćenca

Crnogorskom kulturno prosvjetnom društvu su, kako je saopšteno, "od početka godine blokirana sva, po konkursima odobrena, sredstva od strane opštine Mali Iđoš i pokrajinskih sekretarijata"

2880 pregleda 0 komentar(a)
Crnogorska biblioteka i čitaonica, Foto: Crnogorska partija
Crnogorska biblioteka i čitaonica, Foto: Crnogorska partija

Crnogorska partija, sa sjedištem u Novom Sadu, pozvala je Vladu Crne Gore da omogući dalji rad Crnogorskog kulturno-prosvjetnog društva „Princeza Ksenija” iz Lovćenca. Tom društvu su, kako navode, od početka godine blokirana sva, po konkursima odobrena, sredstva od strane opštine Mali Iđoš i pokrajinskih sekretarijata.

Ukazuju da je u više vojvođanskih škola, u kojima se nastava odvija na nekom od jezika nacionalnih manjina, juče svečano obilježen Međunarodni dan pismenosti, koji se ove godine širom svijeta obilježava temom „Promovisanje višejezičnog obrazovanja: Pismenost za međusobno razumijevanje i mir”.

"Dva primjera iz Republike Srbije, tačnije iz AP Vojvodine koja je višejezična sredina, govore na koji način matične države vode brigu o svom jeziku u dijaspori. Vlada Mađarske je svim učenicima koji pohađađaju nastavu na mađarskom jeziku obezbijedila značajnu jednokratnu finasijsku podršku. Pored toga donacije u knjigama i školskim priborom dobijaju đaci prvaci od Nacionalnog savjeta mađarske zajednice u Srbiji", navodi CP.

Kažu da je "nažalost, potpuno drugačija situacija" sa crnogorskim jezikom, koji je u službenoj upotrebi na teritoriji vojvođanske opštine Mali Iđoš.

"Crnogorskom kulturno prosvjetnom društvu 'Princeza Ksenija' iz Lovćenca, koje u fokusu svog rada ima promociju crnogorskog jezika, od početka godine blokirana su sva, po konkursima odobrena, sredstva od strane opštine Mali Iđoš i pokrajinskih sekretarijata. CKPD 'Princeza Ksenija' je organizator Pokrajinske smotre recitatora na crnogorskom jeziku na koju već 9 školskih godina učestvuju đaci iz više od 15 vojvođanskih osnovnih i srednjih škola. Takođe, CKPD 'Princeza Ksenija' organizuje fakultativnu nastavu u školi crnogorskog jezika i kulture 'Crna Gora moja postojbina'", podsjeća CP.

To društvo, u kojem su volonterski angažovani prosvjetni radnici iz crnogorske zajednice, djeluje u sklopu Crnogorskog kulturnog centra u Lovćencu, u kojem se nalazi i Crnogorska biblioteka i čitaonica sa fondom od više hiljada naslova.

"Dosadašnji rezultati i značaj ove važne kulturne i prosvjetne organizacije u crnogorskom iseljeništvu obavezuju Vladu Crne Gore da promptno reaguje i omogući njen dalji rad", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: