Policija Kosova privela mladiće u Sjevernoj Mitrovici zbog napada na službeno lice

Pojedini politički aktivisti iz Sjeverne Mitrovice su na društvenim mrežama objavili video snimak privođenja mladića uz tvrdnje da je policija Kosova tom prilikom upotrijebila prekomjernu silu, odnosno da ih je tukla

4214 pregleda 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Četvorici mladića, koji su 10. septembra privedeni u Sjevernoj Mitrovici zbog napada na službeno lice, određen je pritvor, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa iz Policije Kosova.

Dodaje se da su punoljetni mladići privedeni nakon što su vrijeđali i napali dva policajca od kojih je jedan zadobio povrede, te da su se potom udaljili sa lica mesta.

"Policijske jedinice su uspjele da uhapse osumnjičene u ulici Knjaza Miloša. Osumnjičeni su odvedeni u policijsku stanicu, a potom na ljekarski pregled. Isti su bili pod dejstvom alkohola, što je potvrđeno mjerenjem, pri čemu se pokazalo da su trojica od njih pod uticajem alkohola", navode iz policije.

S druge strane, pojedini politički aktivisti iz Sjeverne Mitrovice su na društvenim mrežama objavili video snimak privođenja mladića uz tvrdnje da je policija Kosova tom prilikom upotrijebila prekomjernu silu, odnosno da ih je tukla.

Iz Policije Kosova pak kažu da je korišćena "minimalna neophodna sila kako bi se lica uhapsila i stavila pod kontrolu".

"Pod upotrebom minimalne sile se podrazumeva da smo morali da im stavimo lisice", preciziraju iz Policije Kosova.

Reagovala je Srpska lista, najveća stranka Srba na Kosovu koja ima podršku Beograda, uz navode da je "brutalnost kosovske policije prema Srbima u režiji premijera Aljbina Kurtija, postala svakodnevica na sjeveru Kosova".

"Nije prvi put da postoje jasni dokazi brutalnosti Kurtijevih poslušnika, a da nema nikakve kontrole kosovskog inspektorata, niti reakcije međunarodnih predstavnika na institucionalnu represiju nad srpskim narodom", navodi se u saopštenju.

Kancelarija za Kosovo tvrdi da "postoje snimci prebijanja"

U međuvremenu je Kancelarija za Kosovo Vlade Srbije ocijenila da je "brutalno privođenje i prebijanje srpskih mladića" od strane kosovske policije, "ogledalo antisrpske politike i represije i torture koju svakog dana trpe i doživljavaju Srbi sa sjevera Кosova".

Prema navodima Kancelarije, postoje snimci na kojima se vidi kako "policajci na zemlju bacaju i 10 minuta tuku i vuku srpske mladiće, dok oni zapomažu, a zatim ih uz duge cijevi privode".

Tvrde da je priveden i Srbin koji je "torturu snimao, kako bi se uklonili tragovi i dokazi policijske brutalnosti", ali da su oni "na sreću sačuvani".

"Posebno zabrinjava što roditeljima nije omogućeno da svoju djcu vide, niti srpskom medicinskom timu da ih obiđe i pregleda s obzirom na to da su mladići bili žrtve dokazane policijske brutalnosti", ocijenila je Kancelarija za Kosovo.

Prenose i navode očevidaca da su policajci "bili u civilu i nisu pokazali legitimacije".

Vučević o dva puta od kojih "jedan vodi u sukobe"

I premijer Srbije Miloš Vučević je izjavio kako su, prema informacijama koje ima, uhapšeni mladići srpske nacionalnosti u Sjevernoj Mitrovici pretučeni.

"Izvučeni su iz jednog objekta pa pretučeni, a uhapšen je i četvrti koji je to sve zabilježio svojim telefonom, koji je snimao tu represiju i napad", rekao je Vučević za televiziju Prva.

Vučević je naveo da ima informaciju da su priveli jednog od mladića zato što su ga navodno identifikovali u vezi sa protestom prošle godine u Zvečanu. Prema njegovim riječima, nastavlja se "maltretiranje i svakodnevni pritisak" na Srbe.

Kako je rekao, premijer Kosova Aljbin Kurti maltretira Srbe na Kosovu, kako bi ga etnički očistio i sa namjerom da izazove reakciju Srbije i uvuče je u konflikt. Ocijenio je da postoje dva puta.

"Jedan je da politički, dijalogom, diplomatski, vršimo pritisak, da se svađamo i borimo za Srbe na Kosovu i Metohiji", naveo je.

Dodao je da "drugi put vodi u sukobe".

"Kad smo radili loše stvari Albancima, u nekim istorijskim okvirima, nije donijelo dobre rezultate. A oni sad ponavljaju mnogostruko veće greške i mnogostruko se gore ponašaju. Samo malo nek pogledaju istorijske udžbenike, samo malo da razumiju politiku i geopolitiku vidjeli bi da je to dugoročno neodrživo", dodao je premijer Srbije.

Prehodnih dana na graničnim prelazima Kosova i Srbije organizovane su blokade, kao odgovor na odluke Vlade Kosova da zatvori paralelne srpske institucije na sjeveru te zemlje.

Okupljeni su, između ostalog, tražil vraćanje zatvorenih paralelnih srpskih institucija na sjeveru Kosova, vraćanje srpskih dokumenata i valute koja je ukinuta početkom godine, kao i povlačenje kosovske policije sa sjevera.

Kosovo i Srbija su 2013. godine u dijalogu za normalizaciju odnosa u Briselu postigli dogovor o gašenju paralelnih institucija, ali sporazum još nije u potpunosti sproveden.

Bonus video: