Opozicija u Skupštini Srbije traži zabranu iskopavanja litijuma

Predsjednica parlamenta Ana Brnabić je i da je vlast spremna da razgovara "što se tiče ovog predloga zakona, ili bilo kog drugog predloga zakona", te da će ga staviti na dnevni red u skladu sa zakonskim rokovima

3984 pregleda 27 reakcija 16 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Betaphoto
Ilustracija, Foto: Betaphoto

Dio opozicije u Srbiji je Skupštini 10. septembra predao predlog izmjene zakona kojom se traži zabrana istraživanja i eksploatacije litijuma i bora.

Opozicioni poslanici zahtjevaju vanrednu sjednicu parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o njihovom predlogu.

Do inicijative za zabranu litijuma dolazi nakon što je Vlada Srbije ovog ljeta oživjela plan međunarodnog rudarskog giganta Rio Tinta za otvaranje rudnika u dolini Jadra na zapadu Srbije.

"Izmjena zakona (o rudarstvu i geološkim istraživanjima) je jedini zahtjev ekoloških organizacija, postavljen na prvom protestu ovog ljeta u Loznici i mi smo to podržali", izjavila je potpredsjednica opozicione Stranke slobode i pravde Marinika Tepić.

Tepić je rekla je da će, ukoliko vladajuća Srpska napredna stranka odbije ovu inicijativu, biti stavljen znak jednakosti između SNS i kompanije Rio Tinto.

Dodala je da vađenje litijuma nema nikakve veze “sa nečim što je zeleno”.

Predsjednica parlamenta Ana Brnabić je na inicijativu opozicije odgovorila da je licemjerno da oni koji su ranije mijenjali zakone u korist kompanije Rio Tinto i dali im istražna prava, danas traže zabranu istraživanja litijuma i bora.

Navela je i da je vlast spremna da razgovara "što se tiče ovog predloga zakona, ili bilo kog drugog predloga zakona", te da će ga staviti na dnevni red u skladu sa zakonskim rokovima.

"Lično jedva čekam ovu sjednicu, da se vidi ko je za šta odgovoran što se tiče ovog projekta", dodala je.

86 poslanika podržalo inicijativu opozicije

Kako je navela Danijela Nestorović iz opozicionog Ekološkog ustanka, izmjenu zakona predlaže 86 poslanika iz deset opozicionih poslaničkih grupa i samostalni poslanici.

"Suština je da je ovo jedno ujedinjenje po pitanju osnovnih prava svakog građanina Republike Srbije, pravo na život, na čistu vodu, čist vazduh i plodnu zemlju, to je ono oko čega se nikada nećemo razilaziti, niti će nas dijeliti ideologije i različiti programi političkih stranaka", ocijenila je Nestorović.

Inicijativu opozicije su, prema njenim rečima, podržali Savez ekoloških organizacija Srbije i udruženje "Ne damo Jadar" koji su organizovali proteste protiv iskopavanja litijuma.

Inicijativu je podržao i opozicioni pokret "Kreni-promeni" koji nema predstavnike u republičkoj Skupštini.

"Moramo staviti tačku na ovaj projekat", izjavila je Nestorović.

Zahtjev opozicije i formiranje komisije koja bi ispitala šta se desilo sa narodnom inicijativom, koju je pokret Kreni-promeni u maju 2022. uputio Skupštini Srbije.

Peticiju da se zabrani istraživanje i iskopavanje litijuma i bora tada je potpisalo 38.000 građana Srbije, a ona do danas nije uvrštena na dnevni red parlamenta.

Bonus video: