Hrvatska: Udruženja branitelja traže crnogorskom KIC pop horu da odustanu od nastupa na Korčuli

Udruženja navode da podržavaju obilježavanje 80. godišnjice oslobođenja Korčule, ali da im je "neprihvatljivo da pjesme s kojima namjeravate nastupiti pjeva hor iz države iz koje dolazi vojska koja nas je zajedno sa vojskom iz Srbije napala 1991."

16656 pregleda 92 reakcija 59 komentar(a)
Foto: KIC pop hor
Foto: KIC pop hor

Udruženja branitelja iz Hrvatske obratila su se otvorenim pismom crnogorskom KIC pop horu, tražeći od njih da odustanu od nastupa na Korčuli, gdje će se, u subotu 14. septembra, održati koncert povodom obilježavanja 80. godišnjice oslobođenja grada od fašista.

Najavili su i protest.

Organizator događaja, Udruga antifašista grada Korčule, na obilježavanje je pozvao KIC pop hor iz Podgorice, a to je zasmetalo Udruzi hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata (UHDDR), prenosi Indeks.

"Kao udruženja podržavamo obilježavanje 80. godišnjice oslobođenja Korčule, ali nam je kao hrvatskim braniteljima neprihvatljivo da pjesme s kojima namjeravate nastupiti pjeva hor iz države iz koje dolazi vojska koja nas je zajedno sa vojskom iz Srbije napala 1991. Vojska od koje smo branili Dubrovnik, Ston i ostatak Republike Hrvatske", piše u otvorenom pismu koje potpisuje i predsjednik UHDDR-a Čara.

U pismu horu navode i da im smetaju "simboli totalitarnog režima bivše države na ovim prostorima, koji se često nalaze u pozadini prilikom vaših nastupa, a isti veličaju jugoslovenski unitarizam".

Najavili su da će protest protiv koncerta održati na ulazu u Ljetno kino, te da će pjevati hrvatske pjesme.

"Zbog svega navedenog molimo vas, a i zahtijevamo da odustanete od svog nastupa u Korčuli 14. septembra 2024. godine", pišu iz udruženja.

KIC pop hor osnovan je 2017. godine, a čini ga oko 60 pjevača, uglavnom amatera. Hor čine ćlanovi različitih zanimanja i generacija, a početkom ove godine su održali 100. koncert.

Hor izvodi pjesme čuvenih pop-rok sastava i kantautora, a poznati su i po izvođenju antifašističkih i partizanskih pjesama.

Svečana akademija povodom godišnjice oslobođenja Korčule održaće se pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića u bioskopskoj sali tamošnjeg Doma kulture, nakon čega će se položiti vijenci na Spomenik NOB-a.

Bonus video: