Hil o Banjskoj: SAD se zalažu da napadači budu pozvani na odgovornost

Američki ambasador Hil je, o odnosu Beograda i Prištine, poručio da sve napore treba usmjeriti na dijalog, jer je to jedini način da se problemi rješavaju, kao i da je tu poziciju iskazao i specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak prilikom posjete 10. septembra

4280 pregleda 5 komentar(a)
Foto: N1/Youtube
Foto: N1/Youtube

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Srbiji Krisofer Hil je, povodom optužnice na Kosovu za oružani napad u Banjskoj, izjavio da se SAD zalažu da napadači budu pozvani na odgovornost, te da je američki stav odavno poznat.

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je 11. septembra optužnicu protiv 45 osoba, uključujući Milana Radoičića, koji su bili dio oružane grupe koja je u mjestu Banjska prošlog septembra napala Policiju Kosova.

Vlada u Prištini je ovaj napad označila kao teroristički.

Optužnica do sada nije objavljena, kao ni imena drugih optuženih.

U napadu u Banjskoj na sjeveru Kosova 24. septembra 2023. godine oružana grupa Srba je napala policiju i ubila policajca Afrima Bunjakua. U razmjeni vatre su potom ubijena i trojica srpskih napadača.

Odgovornost za napad je preuzeo Milan Radoičić, bivši političar i biznismen sa sjevera Kosova, za koga se vjeruje da se nalazi u Srbiji.

Američki ambasador Hil je, o odnosu Beograda i Prištine, poručio da sve napore treba usmjeriti na dijalog, jer je to jedini način da se problemi rješavaju, kao i da je tu poziciju iskazao i specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak prilikom posjete 10. septembra.

Nakon sastanka sa Hilom i Lajčakom, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će iznijeti zahtjeve Srbije, zbog "suštinskog i brutalnog napada na srpsko stanovništvo na sjeveru Kosova".

Nije precizirao na koje napade misli.

Kako je rekao Vučić, u naredna 72 sata obratiće se javnosti i iznijeti "šta takozvana međunarodna zajednica nije ispunila, šta Srbija traži i šta namjerava da učini".

Miroslav Lajčak je nakon sastanka saopštio da mu je predsjednik Srbije prenio veliku zabrinutost zbog situacije u kojoj se nalaze Srbi na Kosovu.

"Naglasio sam da treba da razgovaramo i pronađemo dogovorena rješenja u okviru dijaloga", napisao je Lajčak na svom X profilu.

On je dodao da je razgovor sa Vučićem bio priprema za naredni sastanak glavnih pregovarača u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

Bonus video: