Apelacioni sud u Beogradu ukinuo rješenje o izručenju bjeloruskog aktiviste Gnjota

Vlasti u Minsku stavljaju Gnjotu na teret utaju poreza, a on sam ističe da je to jedan od načina na koji režim Aleksandra Lukašenka pokušava da ućutka svaku kritiku na račun Bjelorusije

9258 pregleda 2 komentar(a)
Beograd (ilustracija), Foto: Shutterstock
Beograd (ilustracija), Foto: Shutterstock

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je rješenje Višeg suda o izručenju bjeloruskog aktiviste Andreja Gnjota Minsku i vratio je predmet sudu na ponovno odlučivanje.

U odluci objavljenoj na sajtu Apelacionog suda, navodi se da je takva odluka doneta posle žalbi Gnjotovih advokata.

Ističe se da se "žalbama osnovano pobija zakonitost i pravilnost odluke prvostepenog suda".

To je obrazloženo time "jer je... u konkretnom slučaju odluka prvostepenog suda donijeta na osnovu nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja iz kojeg je proistekla i bitna povreda odredaba krivičnog postupka".

Ona se "sastoji u tome da u obrazloženju prvostepenog rješenja nisu navedeni razlozi o činjenicama koje su predmet dokazivanja, a oni koji su iznijeti su u potpunosti nejasni, a istovremeno i međusobno protivrječni", navodi se.

Vlasti u Minsku stavljaju Gnjotu na teret utaju poreza, a on sam ističe da je to jedan od načina na koji režim Aleksandra Lukašenka pokušava da ućutka svaku kritiku na račun Bjelorusije.

U obrazloženju odluke Apelacionog suda se kaže i "da je prvostepeni sud u obrazloženju rješenja iznosi ocjenu o postojanju osnovane sumnje da je okrivljeni izvršio krivično djelo koje mu se stavlja na teret i za isto daje, po stavu Apelacionog suda, neprihvatljive razloge".

Kaže se i da je "imajući u vidu da je prvostepeni sud konstatovao da je krivično djelo koje se okrivljenom stavlja na teret slično krivičnom djelu poreska utaja iz Krivičnog zakona Srbije, bilo potrebno da od države molilje pribavi i odredbe zakona za koje se okrivljeni tereti da ih je prekršio i čijim kršenjem je nastala šteta u posebno velikim iznosima".

Gnjot: I dalje mi nije data sloboda

U prvoj reakciji na danas saopštenu odluku Apelacionog suda bjeloruski aktivista Andrej Gnjot ističe da je sa jedne strane dobro što trenutno nije izručen, ali i da mu, sa druge strane, nije data sloboda:

„I dalje sam u pritvoru i ništa nisam kriv. Moram da nađem novac da platim kiriju, kupim hranu, ljekove, čak i vodu. Imam samo 1 sat dnevno da izađem napolje. Ne mogu da dobijem medicinsku njegu, a kamoli da živim normalnim životom. A ako ostanem bez novca – a sada živim samo od donacija, ne mogu da radim, nemam ušteđevinu – onda opet moram da se vratim u zatvor. Generalno, ovo je veoma kompromisno rješenje, pogodno za sve osim za mene. Moj status zatvorenika se nije promijenio“, ističe Andrej Gnjot.

Po njegovoj ocjeni, iako nije izručen, njegov predmet je vraćen na na doradu, kako bi, ističe Gnjot, bilo dovoljno materijala za ekstradiciju:

„A ja sjedim u pritvoru kao zločinac. I moram da platim za to. Za to vrijeme Bjelorusija može da izmisli jedan ili više krivičnih predmeta protiv mene. Da li shvatate to? To je trag za diktaturu: zeznuo si prvi put, pokušaj ponovo, dajemo ti šansu“, navodi Gnjot u prvoj reakciji na odluku Apelacionog suda u Beogradu.

Inače, Gnjot je uhapšen u Srbiji 2023. na osnovu potjernice Interpola iza koje stoji režim u Minsku, a u otvorenom pismu se ističe da je to taktika koju koristi bjeloruski režim kako bi pratio i ućutkivao demokratske aktiviste iz ove zemlje širom svijeta. Interpol je kasnije povukao potjernicu iz Bjelorusije.

Velika grupa evropskih reditelja, glumaca i drugih umjetnika uputila je otvoreno pismo Apelacionom sudu i ministarki pravde Maji Popović sa pozivom da zaustave izručenje bjeloruskog aktiviste koji je proveo sedam mjeseci u zatvoru u Srbiji, a od juna se nalazi u kućnom pritvoru.

Bonus video: